Hopp til hovedinnhold

Allergi mot sesam øker

En endring av spisevaner har ført til at det tilsettes mer sesam i mat enn tidligere. Dette har ført til økt forekomst av atopisk allergi mot sesam, ofte med alvorlige reaksjoner.

Av: Sofie Vatle 21.03.2017 12:52

sesam-allergi980x600

Symptomer

Symptomene er som ved annen allergi. Det kan være hudreaksjoner som elveblest, kløe i munn, hevelse i svelg og lepper, blemmer i munn, øyesymptomer, magesmerter, diaré, kvalme og brekninger eller astmasymptomer.

Ved allergi mot sesamfrø reagerer man på ett eller flere av proteinene (allergenene) som finnes i frøene. Det finnes blant annet to allergener som kalles oleosiner. Disse finnes i oljefasen av frøet.

Risiko

Sesamallergener er svært lik peanøttallergener. Personer med sesamallergi er derfor utsatt for å kunne reagere på peanøtter, og motsatt.

Merking

Produkter som er tilsatt/laget av sesam, skal merkes etter EU-direktivet (2003/89/EC). I tillegg til sesam, kan det også kalles Sim sim, Tahina, Tahini, Seeds, Gingelly/gingelly oil, Benne/benne seed/benniseed.

Mat

Sesamfrø brukes i mat på grunn av den nøttelignende smaken. De finnes som svarte, brune og hvite frø. Brukes gjerne som garnityr, tilsetning til glutenfrie matvarer, hurtigmat, bakevarer som hamburgerbrød og snacks. Ca. 50 % av frøets innhold består av proteiner. Sesam finnes også i form av olje i kosmetikk og farmasøytiske produkter.

 


Kilde: Matportalen.no