Hopp til hovedinnhold

Kryssreaksjoner ved pollenallergi

Våren har kommet for fullt, og med dette pollensesongen. Mange pollenallergikere opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker. Dette skyldes en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og rå frukt/grønnsaker, og særlig for bjørkepollenallergikere. Årsaken er at proteinene i pollen, de allergifremkallende stoffene, ligner på proteiner i maten vi spiser.

Av: Sofie Vatle 31.03.2017 11:25

pollen-kryssallergi851x315

Hvem får kryssreaksjoner?

De som er hardest rammet av pollenallergi er også mest utsatt for å få reaksjoner. Noen får kryssreaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre kan ha symptomer hele året.

Symptomer

Det er vanlig med ubehag i munn og svelg, som hovne lepper og hals som kan stikke og klø, mens noen opplever at det klør helt ut i ørene. Symptomene kan øke og spre seg til flere organer, i verste fall kan anafylaktisk sjokk oppstå. Dette er likevel sjelden.

Utredning

For å sjekke hva man er allergisk mot, oppsøkes lege. Det utføres en prikktest for å finne ut hva man er allergisk mot. Deretter er det lurt å smake seg frem til hva man evt. reagerer på, slik at du ikke unngår all mat som kan gi reaksjoner.

Vanlige kryssreaksjoner

Ca. 70 % av bjørkallergikerne får reaksjon på en matvare; som oftest hasselnøtter og eple - men også andre nøtter, kiwi, rå gulrøtter, pærer, steinfrukter og jordbær. Burotallergikere kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder. Gressallergikere kan reagere på bl. a. belgfrukter, hvete, bygg, rug, havre, tomat og løk. Det er mest vanlig å utvikle pollenallergien først, deretter kommer kryssreaksjonene senere. Kryssreaksjoner kan også føre til plager med magen og tarmene, elveblest, nysing, rennende og kløende øyne.

Ofte tåles matvarene når de er kokt, skrelt, hermetisert eller syltet.

Mer eksotiske frukter kan man også reagere på. Prøver du noe nytt, er det lurt å smake små mengder og vente noen minutter.

 

Kilder: NAAF.no, allergiguiden.no.