Hopp til hovedinnhold

Lupin – Et ukjent allergen

Lupin er merkepliktig og skal alltid oppgis dersom det er tilsatt et produkt. De med kraftig reaksjon på peanøtt bør mistenke at de er allergiske overfor lupin, dersom de blir syke til tross for at det de spiser ikke inneholder peanøtt. Proteinet i lupin ligner på proteinet i peanøtt, noe som fører til at kroppen ikke oppfatter forskjellen og reagerer på lupin som om det var peanøtter hos en allergiker.

Av: Susanne Hegg 05.05.2015 06:49

Lupin

Skjult i maten

Det finnes allergener som man enkelt forstår at er en del av innholdet, slik som peanøtter i peanøttsmør eller reker i en rekesalat. Derimot er det vanskelig å vite om noe inneholder et skjult allergen slik som lupin.

En av årsakene til den økende bruken av lupin er motstanden mot genmodifisert mat, spesielt soya og mais fra USA.

Mye protein

Lupin kommer fra frøene på belgfrukten. Disse frøene forbedrer bakeegenskapene og øker næringsverdien i matvarer med sitt høye innhold av protein og fiber. I tillegg er har frøene en god smak og gir lang holdbarhet. Lupinkjernemel brukes som regel i brød, pasta og saus som erstatning for melk og soya.

- Lupinkjernemel er protein- og fiberrikt, og brød med lupin har vist seg å ha en mer mettende og blodtrykkssenkende effekt sammenliknet med hvetemel. Fiberet fra lupinkjerner forbedre den ernæringsmessige sammensetningen i bakst ved å øke fiberinnholdet, og i pølser og lignende ved å redusere fett- og energiinnholdet, sier Erik Arnesen, Helsefaglig rådgiver i LHL.