Hopp til hovedinnhold

Mattrender 2020

I 2019 var det mange som prøvde fermenterte grønnsaker, vi har fått mange nye vegetarprodukter som ser ut som og smaker som kjøtt, og alkoholfrie drinker øker i popularitet blant de unge. Vi ville ha kortreist mat, og det ble mer populært å plukke mat fra naturen. Hvilke nye matvaner får vi i 2020?

Av: Sofie Vatle 20.02.2020 13:52

mattrend-2020

Sunnere mat i farten

Flere småbokser med bær og grønnsaker, fermenterte grønnsaker, supper uten behov for skje og minidipper skal bli mellommåltider i en travel hverdag. Vi bruker mer penger på snacks som oppfattes som sunne og innovative. 

Flere meltyper

Vi har hatt glutenfri bølge og blant annet linsemel, kikertmel og mandelmel har blitt mer vanlig de siste årene. Nå kommer blomkålmel, bananmel og kokosnøttmel ifølge WholeFoods. Disse kan være fine alternativer når vi skal lage pizzabunn – for det er fortsatt nr. 1 av middager hver dag i uken. 

Alkoholfri og plantebasert drikke

Vi har hatt en stor utvikling i kumelk-erstattere de siste årene. Soya, som var mest vanlig før, er byttet ut med havremelk, mandelmelk etc. Årsaken tenkes å være både at soya er et allergen og kan skape allergisk reaksjon, i tillegg er soya brukt i for til dyr både på land og til sjøs – i noen land ødelegger soyaproduksjon naturområder og tørker ut disse. 

Når det gjelder alkohol viser trenden at særlig unge ønsker flere alkoholfrie varianter. Det er ikke bare fruktjuicer og smoothier som øker, men også drinker som alkoholfri gin tonic, vin, øl og martini. Det var også en økning i salget av biodynamiske viner gjennom hele 2019, og dette fortsetter i 2020. Bærekraftig vin med lite sukker er det optimale for mange. 

Mindre kjøtt og flere blandingsprodukter

Det skal ikke være bare rent kjøtt i burgeren lenger. Nå erstattes noe av kjøttet med mer miljøvennlige alternativer som sopp, erteprotein, alger, tang og grønnsaker – i tillegg til rene vegetarburgere. 

Plantebasert kjøtterstatning fortsetter også sin popularitet

Interessen for vegetarisk mat fortsetter, men mange velger produktene som ser ut som og erstatter kjøtt. Maten skal være enkel å lage og se ut som før. Både burgere, kjøttboller, kjøttfarse, ost og pølser kan være vanskelig å skille fra ekte kjøtt. Vi tar generelt grønnere valg, kanskje med forbehold om enkelhet.

Ren mat

Mat uten tilsetningsstoffer blander seg med lokal mat og naturlige råvarer for å være mest mulig sunne og bærekraftige. Vi vil verne om både egen kropp og jordkloden.

Enda mindre sukker

Vi vil fortsette å redusere mengden sukker i maten, samtidig som vi fortsetter å nyte fermentert mat. og bruker grønnsaker som søtning i matretter. 

Økt forbrukerbevissthet

De fleste, så mye som 83 %, mener at det er viktig at dagligvarebransjen jobber for å redusere matsvinnet. Vi spiser mindre kjøtt, bruker mindre plast og krever at alle ledd i matkjeden tar ansvar. 

Nye typer grønnsaker

For å erstatte reduksjon i kjøttforbruket, søker vi nye grønnsaker i tillegg til de vi kjenner fra før. Blant annet celtuce (kinesisk salat), kassava, jicama (meksikansk kålrot), sjøgress og japansk søtpotet spås å bli populære i 2020. 

Flere typer frø- og nøttesmør

Fra peanøttsmør til mandelsmør. Nå kommer også vannmelonkjernesmør og kokoskjernesmør. 

Sist men ikke minst – spis opp maten

Vi kaster for mye spiselig mat, og flere har blitt oppmerksomme på viktigheten av å både handle riktige mengder, kaste mindre mat og innføre restedager. 


Kilder: godt.no, meny.no, mitt kök, toma.no