Hopp til hovedinnhold

Riktig temperatur i kjøleskapet

Mattilsynet har ansvaret for å sjekke at dagligvarebutikkene har riktig temperatur i sine kjøleskap, men har du kontroll på hvor kaldt det er i ditt eget kjøleskap? Holdbarhetsdatoen på varer er den siste dagen maten beholder sine egenskaper ut fra angitt oppbevaring i uåpnet pakning.

Av: Sofie Vatle 18.08.2017 11:44

kjoeleskap

0-4 grader

Mat må holde under fire grader for at bakterier ikke skal formere seg. Da holder den seg også til holdbarhetsdato. Spesielt lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og egg får kvaliteten redusert kraftig ved økt varme. Tenk også på hvor ofte kjøleskapsdøren åpnes i løpet av en dag.

Fullt kjøleskap

Dersom du gjør storhandel en gang i uken, blir det gjerne veldig fullt i kjøleskapet. Da blir det mindre gjennomstrømming av luft, og temperaturen kan bli for høy. Husk at mange grønsaker og frukt holder seg best utenfor kjøleskapet. Kartonger og bokser som står i romtemperatur i butikken, kan også gjøre det hjemme.

Plassering i kjøleskapet

Plasser de lett bedervelige matvarene nederst i kjøleskapet, over grønsaksskuffene. Der er det kaldest. De fleste varer holder seg best i originalpakningen fra butikken. Åpner du f eks en pakke karbonadedeig og bruker kun halvparten, må resten over i ny plastpose/tallerken med plast- eller aluminiumsfolie. Da får også produktet kortere levetid.

 

Kilder: Mattilsynet.no, nrk.no