Hopp til hovedinnhold

Verdens matvaredag og brøddag

16. oktober er verdens matvaredag og verdens brøddag. 13 % av verdens befolkning er rammet av sult. Samtidig vet vi at brød, og spesielt grovbrød, har viktig næringsinnhold som kan være god hjelp i bekjempelse av sult.

Av: Sofie Vatle 16.10.2018 10:37

frokostblings

Verdens matvaredag

Dagen ble etablert av FN for å skape oppmerksomhet rundt behovet for å skape tilstrekkelig og næringsrik mat til alle. FNs bærekraftsmål nr. 2 har som mål å «utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk" innen 2030.

Verdens brøddag

Brød er en næringsrik matvare som lages i ulike varianter over hele verden, med sunn energi og essensielle næringsstoffer. Vi mennesker har spist brød i flere tusen år, og de ulike landene har sine favoritter. I Norge spises mest grovbrød med pålegg, i Sverige er de mest kjent for sitt knekkebrød, andre land har brød som en del av middagsmåltidet.

Brød er klimavennlig og sunt

Korn er noe av det mest klimavennlige å spise, da det er plantemat. På verdensbasis får ca. halvparten av befolkningen energibehovet sitt fra korn, i Norge er det 1/3.  Korn gir lavt CO2-avtrykk, og blir brukt som mat over hele verden.

Oppskrifter

Enten du liker grovbrød med eller uten korn, har glutenallergi eller ei, så finner man lett en brødoppskrift som passer ved noen søk på nettet. Her er noen forslag:

Se flere oppskrifter fordelt etter brødskalaen på Brød & Korn.

 

Kilder: fn.no, brød og korn,