Hopp til hovedinnhold

Vis matvett i julen også

Vi kaster mer mat i julen, og høytider generelt, enn ellers. Dette fordi vi handler inn store mengder av julemat og drikke for ekstra matglede sammen med familie og venner. Derfor er det også viktig å sette av dager og måltider for å spise opp restematen.

Av: Sofie Vatle 01.12.2020 10:24

juleburger-insta

Planlegg måltidene

Hvor mye mat er egentlig beregnet per person? Handler du alltid inn ekstra kjøtt, som nesten alltid blir til overs likevel? Og beregner 4-5 poteter og grønnsaker ekstra også for sikkerhets skyld? Om du har laget julemiddager tidligere, tenk litt tilbake på hva det alltid blir for mye av. Da kan du ta litt mindre av det i år.

Rydd unna maten først, så oppvasken

Når julemiddagen er unnagjort, prioriter å sette restematen kaldt i lukkede bokser før du gjør unna oppvasken. Holder kjøleskapet de anbefalte 4 gradene, kan julematen fint holde 2-3 dager eller mer. Lukt og smak. Er det lenger tid til det skal spises, rens og legg i fryseren, klar til oppvarming for en deilig restemiddag.

Resteparty av julemat

Server familien buffetlunsj av julematrestene, og frys resten ned til senere bruk. Du kan også lage helt nye retter av restene. Ribbe og pinnekjøtt kan brukes i lapskaus, betasuppe og pytt i panne. Eller hva med hamburgerbrød med pulled ribbe/pinnekjøtt og masse deilig salat til? Kalkun blir perfekt i wraps, doble smørbrød eller salat som nistemat. Alt kan brukes - fra kokte poteter, sauser, grønnsaker, egg, røkelaks og mye mer. Matinfo.no har funnet frem til gode tips i kildelenkene nedenfor.

 

Kilder til deilige resteforslag: matprat.no, nrk.nomatvett.no,