Antibiotika i matproduksjon
Visste du at 80 % av all antibiotika i verden går til dyrefôr? Det vil si at bare 20 % går til syke mennesker og dyr som trenger medisinen for å bli friske.

Antibiotika har blitt brukt i over 70 år til å behandle livstruende infeksjonssykdommer. Etter hvert ble medisinen også brukt til å hindre sykdommer hos dyr. Dette for å ha flest mulig dyr og best mulig kjøtt å selge. Over 63.000 tonn blir brukt som fôr-tilskudd for å øke kjøttmengden fra kveg, griser og fjærkre. Årsaken er at friske dyr utnytter fôret bedre om det inneholder antibiotika. De vokser 2-3 % raskere, som igjen gir økt fortjeneste. Dette er også en av de største årsakene til at vi har fått en dramatisk økende vekst av resistente sykdomsfremkallende bakterier.
De største synderne er Kina, USA og Brasil. Selv om EU allerede i 1998 la ned forbud mot ikke-medisinsk bruk av antibiotika i dyrefôr, ligger Spania og Italia høyt oppe på listen over stort forbruk, fulgt av noe lavere bruk i Tyskland, Belgia og England.
Hva med Norge?
Norsk landbruk er på Europa-toppen over minst bruk av antibiotika. Her er det svært lav forekomst av antibiotika-resistente bakterier i dyr og mat. Gode smitterutiner, god dyrevelferd og god dyrehelse er viktig og gjør at behovet for antibiotika blir lite. Norges landbruk følges tett opp av NORM-VET, Mattilsynets overvåkingsprogram som har pågått siden 2000. De undersøker forekomsten av antibiotikaresistens i vanlige bakterier og fôr, dyr og mat.
Hvordan blir utviklingen i verden?
Prognoser for fremtiden viser at mengden antibiotika brukt i matproduksjon vil øke fremover. Årsaken til dette er de sterke økonomiske interessene i matproduksjonen. Resistensutviklingen vil derfor fortsette, og viser en foruroligende utvikling, også i Norge. Det kan føre til at de neste generasjonene blir resistente mot alvorlige infeksjonssykdommer som tuberkulose. Dette selv om bruken av antibiotika i befolkningen stadig går ned.
Kilder: forskning.no, mattilsynet.no, Folkehelseinstituttet