Er du en matkaster?
Det kan være en fin vekker å lese gjennom listen nedenfor. Vi kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat hver i året, mat som burde vært spist. Hver femte handlepose går rett i søpla. Her kan det spares på både penger og miljø.
En matkaster:
- Kaster matrester heller enn å kjøle maten ned og spise neste dag/fryse til senere
- Storhandler uten å planlegge hva du skal den neste uken. Resultatet kan bli at du må kaste mat fordi du har handlet for mye eller feil i. ft. menyen
- Kaster mat med «best før» dato uten å se, lukte eller smake først. Som oftest er maten godt spiselig
- Kaster mat før holdbarhetsdato har gått ut
- Glemmer å bruke maten i kjøleskapet fordi du har lyst på noe annet den dagen
- Kaster halve brødet, selv om bare er en dag gammelt og kan ristes eller lages ostesmørbrød av
- Kaster de ytterste bladene på salaten eller enden på agurken selv om de er helt fine og spiselige
- Kaster litt skrukkete epler, de kan fint brukes i desserter og kaker
- Kaster rester av melk og juice fordi du trenger plass i skapet
- Skreller nye poteter og kaster næringsstoffene med skallet
- Åpner for mange pakker med samme innhold samtidig
- Glemmer å spise maten i fryseren før den er for gammel
- Tilbereder for store porsjoner
- Forsyner deg med for stor porsjon på tallerkenen
- Glemmer å fryse ned mat i porsjoner og må tine alt samtidig
- Unnlater å ha god orden og hygiene i kjøleskapet
- Glemmer å bruke de eldste matvarene først, for eksempel ved å plassere melken i dato-rekkefølge
- Glemmer å plukke egen frukt fra hagen og samtidig kjøper frukt i butikken
- Tenker kvantitet framfor kvalitet ved å kjøpe mer enn vi trenger av en matvare, slik at noe av den ender med å bli for gammel.
- Ikke bruker tid på å beregne hvor mye mat vi trenger å kjøpe inn til en fest, slik at det må kastes store mengder i etterkant
- Heller ut vin og ølslanter som smaker godt i sauser og supper
- Kaster kyllingbein, kjøttbein og skall fra skalldyr uten å koke kraft på dem først. Med god kraft i fryseren har vi et perfekt utgangspunkt for gode supper og sauser.
- Ikke gidder å bruke restene kreativt
Matvett oppfordrer alle til å redusere matsvinnet i Norge. Sammen med Forbrukerrådet arrangerer de Nasjonal Restetorsdag 18. september. De setter opp en utstilling av «matrestebordet» i flere byer. Ved å ha en restedag i uken, kan man med god samvittighet handle inn nye varer til neste uke.
Kilde: matvett.no