Hopp til hovedinnhold

Er du en matkaster?

Det kan være en fin vekker å lese gjennom listen nedenfor. Vi kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat hver i året, mat som burde vært spist. Hver femte handlepose går rett i søpla. Her kan det spares på både penger og miljø.

Av: Sofie Vatle 18.08.2017 11:37

rest-matbokser

En matkaster:

  • Kaster matrester heller enn å kjøle maten ned og spise neste dag/fryse til senere
  • Storhandler uten å planlegge hva du skal den neste uken. Resultatet kan bli at du må kaste mat fordi du har handlet for mye eller feil i. ft. menyen
  • Kaster mat med «best før» dato uten å se, lukte eller smake først. Som oftest er maten godt spiselig
  • Kaster mat før holdbarhetsdato har gått ut
  • Glemmer å bruke maten i kjøleskapet fordi du har lyst på noe annet den dagen
  • Kaster halve brødet, selv om bare er en dag gammelt og kan ristes eller lages ostesmørbrød av
  • Kaster de ytterste bladene på salaten eller enden på agurken selv om de er helt fine og spiselige
  • Kaster litt skrukkete epler, de kan fint brukes i desserter og kaker
  • Kaster rester av melk og juice fordi du trenger plass i skapet
  • Skreller nye poteter og kaster næringsstoffene med skallet
  • Åpner for mange pakker med samme innhold samtidig
  • Glemmer å spise maten i fryseren før den er for gammel
  • Tilbereder for store porsjoner
  • Forsyner deg med for stor porsjon på tallerkenen
  • Glemmer å fryse ned mat i porsjoner og må tine alt samtidig
  • Unnlater å ha god orden og hygiene i kjøleskapet
  • Glemmer å bruke de eldste matvarene først, for eksempel ved å plassere melken i dato-rekkefølge
  • Glemmer å plukke egen frukt fra hagen og samtidig kjøper frukt i butikken
  • Tenker kvantitet framfor kvalitet ved å kjøpe mer enn vi trenger av en matvare, slik at noe av den ender med å bli for gammel.
  • Ikke bruker tid på å beregne hvor mye mat vi trenger å kjøpe inn til en fest, slik at det må kastes store mengder i etterkant
  • Heller ut vin og ølslanter som smaker godt i sauser og supper
  • Kaster kyllingbein, kjøttbein og skall fra skalldyr uten å koke kraft på dem først. Med god kraft i fryseren har vi et perfekt utgangspunkt for gode supper og sauser.
  • Ikke gidder å bruke restene kreativt

Matvett oppfordrer alle til å redusere matsvinnet i Norge. Sammen med Forbrukerrådet arrangerer de Nasjonal Restetorsdag 18. september. De setter opp en utstilling av «matrestebordet» i flere byer. Ved å ha en restedag i uken, kan man med god samvittighet handle inn nye varer til neste uke.

 

Kilde: matvett.no