Hopp til hovedinnhold

Fastelavn er lik boller

Fastelavn har blitt feiret i århundrer. Fastelavn betyr kvelden før fasten, og da skal man fråtse i godt mat. I dag er det mest vanlig å feire fastelavn med fylte boller. Er du allergisk, eller skal servere fastelavnsboller til gjester som er allergiske - er det fint å lage uten allergenet. Både boller og fyll kan tilpasses den som skal spise dem.

Av: Sofie Vatle 14.02.2020 08:00

fastelavn-face2

Her er tre stk. oppskrifter på boller:

Melkefrie og eggefrie fastelavnsboller, 20 stk:

5 dl vann
1 pose gjær
150 g melkefri margarin
150 g melis
1 1/2 ts kardemomme
7,5 dl hvetemel + litt til utbaking

Smelt smøret og bland med vannet. Varm opp til 37 grader. Rør inn melis. Tørrgjær blandes med det tørre, ferskgjær smuldres dette inn i melkeblandingen. Bland mel og kardemomme (evt. tørrgjær) og tilsett væsken. Bruk gjerne kjøkkenmaskin og elt godt.
Trill ut bollene og sett på stekeplate kledd med bakepapir. Hev bollene i ca. 45 minutter på et lunt sted. Du kan også heve dem i vifteovn på 50 grader i 20 minutter.
Pensle med vann eller egg, alt etter hva som tåles. Stekes på 220 grader i 8-19 minutter.

Glutenfrie og eggefrie fastelavnsboller, 20 stk:

12 dl melk
300 g smør
300 g melis
1 pk gjær
1,2 kg Toro lys
250 g jyttemel
3 ss fiberhusk
2 ts kardemomme

Samme tilberednings- og stekemåte som ovenfor.

Fyll med pisket krem, vaniljekrem og syltetøy av den typen som tåles. Eksempler på melkefrie erstatninger til krem er Alpro Soya Kremfløte og Condito Whipping.

 

Ordinær bolleoppskrift, ca. 24 stk.

900 g hvetemel
5 dl melk
50 g gjær
175 g sukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
150 g romtemperert smør, i terninger

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk farten underveis. Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Ha bolledeigen på melet underlag og del opp i passe emner, 24-27 boller. Trill emnene til boller og legg på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et klede og la bollene heve til omtrent dobbel størrelse.

Stek bollene ved ca 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist, og fyll med ønsket fyll. 

God fornøyelse!

 

Kilde: naaf.no, trinesmatblogg.no