Fett er ikke ett fett
Fett blir av mange sett på som et negativt næringsstoff, som kroppen ikke har godt av. Men fettet i kroppen er vårt viktigste energilager og beskytter indre organer mot støt og slag. Noen fettstoffer er så viktige at vi må få dem i oss gjennom kosten, f. eks. omega-3 og omega-6. Disse produserer ikke kroppen vår selv. Andre fettstoffer trenger vi ikke i det hele tatt.
Fett inngår i alle membraner og cellestrukturer. Vi må også ha fett for å kunne nyttiggjøre vitaminene A, D, E og K. Samtidig holder fett kroppstemperaturen stabil. Hvilken type fett vi har i kostholdet har stor betydning for kolesterol-avleiring i blodårene.
Ulike typer fett
Mettet fett
Dette fettet er hardt i kjøleskapstemperatur. Mettet fett fra meieriprodukter og kjøttvarer er ikke så bra for kolesterolet, og dette bør de fleste spise mindre av. Det er derfor lurt å velge de magre variantene. Eksempler på produkter med mettet fett er helmelk, fløte, kefir, smør, palmefett, kokosfett, kakaofett, kjeks, potetgull, fritert mat, pølser, farser og andre bearbeidede kjøttvarer.
Enumettet fett
Disse er myke eller flytende i romtemperatur og kommer fra plantemargarin. Du finner de i oljer som olivenolje og rapsolje, avokado, ulike typer nøtter (en liten håndfull siden de har høyt innhold av kalorier) og fet fisk. Med sin kolesterolsenkende effekt kan enumettet fett dermed senke risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Flerumettet fett
Denne typen fett er med på å opprettholde et normalt kolesterolnivå og fås mye av i vegetabilske oljer, fiskeoljer og fet fisk. Det er fettsyrene omega-3 og omega-6 som er viktigst her, de lages ikke i kroppen og må inntas som en del av kostholdet. Flerumettet fett er nødvendig for normal vest og utvikling for barn.
Transfett
Denne typen fett finnes f. eks. i kjeks, kaker og potetgull og har dermed negativ effekt på kolesterolnivået. Fettsyrene til f. eks. kjeks herdes industrielt for å unngå harskning.
Internasjonal anbefaling om reduksjon av mettet fett
Internasjonale kostråd og retningslinjer anbefaler at vi reduserer inntaket av mettet fett til mindre enn 10 %. Dette er målet på lang sikt. Partene har som mål at inntaket av mettet fett er redusert til 13 E% (energiprosent) innen 2021. Det langsiktige målet er 10 E%. Dette innebærer en utfordring for matprodusenter, leverandører og myndigheter - samtidig som det er store muligheter for å redusere sykdommer og dermed kostnader både menneskelig og økonomisk.
Tydelig merking på matvarer
Matprodusentene er pliktige til å merke mat med blant annet næringsinnholdet fett og type fett. På den måten kan du sammenligne produkter og velge den sunneste varianten.
Kilder: Helsedirektoratet, nhi.no, lhl.no, matprat.no.