Genmodifisert mat
Det er mange meninger om genmodifisert mat (GMO). Mange er usikre på virkningen av lang tids bruk, mens andre mener at vi må ha denne typen mat for å kunne fø den stadig økende verdensbefolkningen.

Hva er genmodifisert mat?
Det er næringsmidler som består av, inneholder eller er fremstilt ved hjelp av planter, dyr eller bakterier som har fått endret sine arveegenskaper ved hjelp av genteknologi.
Hvorfor brukes GMO?
Genmodifiserte planter er som regel tilført egenskaper som gjør de mer motstandsdyktige mot ugressmiddel og/eller insektangrep. Soya og mais er kanskje de mest kjente variantene. Disse er godkjent i EU. I Norge er det per nå ingen næringsmidler eller fôrvarer som er produsert fra genmodifiserte organismer som er godkjent. Det forskes på om man ved å bruke GMO-mat, slipper å bruke så mye sprøytemidler som man gjør for å holde planter og dyr friske.
Det er altså hovedsaklig fire grunner til å genmodifisere mat:
- Økte avlinger
- Sterkere avlinger
- Bedre næringsinnhold
- Bedre smak, konsistens eller utseende
Merking av GMO-mat
Godkjente genmodifiserte næringsmidler og ingredienser skal merkes om de er genmodifiserte. Dette gjelder ikke dersom innholdet er mindre enn 0,9 % av ingrediensnivået. Mattilsynet har jevnlige kontroller for å sikre at vi ikke har slik mat i Norge. Samtidig er det en holdningsendring til GMO. Global befolkningsvekst og potensielle matvarekriser kan gjøre flere positive til GMO.
Typer GMO
Det er mais, soya, raps og bomull som i størst grad er forsket på og brukes i de land som godtar GMO.
GMO og allergier
Noen studier viser at i de landene som har åpnet for GMO-mat, som USA og Australia hvor bruken er stor, har matallergier økt kraftig. Årsaken antas å være at plantene produserer Cry-proteiner for å ødelegge skadeinnsekter. Disse proteinene åpner opp slimhinnene våre, og kan øke sårbarheten for å utvikle allergier. Dette må forskes mer på.
Kilder: matportalen.no, forskning.no, forskning.no 2