Holdbarhet matvarer i fryseren
Matvarer har ulik holdbarhet i fryseren. Et godt fryseresultat er også avhengig av god kvalitet på råvarene før nedfrysing, god emballering og jevnt lav temperatur i fryseren. Her er en grei huskeregel for de ulike matvarene.
Kjøtt
- Tørt pinnekjøtt (ikke utvannet): 12 måneder +
- Pinnekjøtt som har vært dampet: 3 måneder
- Rå ribbe: 3 - 6 måneder
- Svinekjøtt magert: 6 måneder
- Svinekjøtt med fett: 3 måneder
- Storfekjøtt: 10-12 måneder
- Kalvekjøtt: 6 måneder
- Lammekjøtt: 10-12 måneder
- Reinsdyrkjøtt: 12 måneder +
- Saltet kjøtt med mye fett: 2 måneder
- Kylling: 4 måneder
- Kalkun: 1-2 år
- Kyllingkjøttdeig: 2 måneder
- Medisterdeig: 3 måneder
- Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 måneder
- Pølser: 3 måneder
- Spekemat: 6 måneder
- Innmat: 3 måneder
Fisk
- Fet fisk (laks, sardiner, havabbor): 3 måneder
- Mager fisk (torsk, hyse): 6 måneder
- Flatfisk: Flyndre, rødspette, sjøtunge: 9 måneder
- Hummer, krabbe: 6 måneder
- Reker: 6 måneder
Grønnsaker og frukt
- Bønner: 12 måneder
- Blomkål: 8-10 måneder
- Brokkoli: 12 måneder
- Mais: 12 måneder
- Paprika: 6-8 måneder
- Sopp: 3-4 måneder
- Tomater: 12 måneder
- Bær: 12 måneder (kan oppbevares lengre)
Meieriprodukter
- Melk i kartong: 6 måneder
- Ost: 6 måneder
- Yoghurt: 6 måneder
Både melk og ost egner seg best til varmretter etter et opphold i fryseren. Melk smaker ikke like friskt, og konsistensen på osten forringes. Brunost egner seg dårlig til frysing. Muggoster kan fryses, men bør spises kort tid etter tining.
Ferdige retter
- Kjøttretter (magre): 7 måneder
- Kjøttretter (fete): 4 måneder
- Supper: 8 måneder
- Bakverk: 3 måneder
Tips: Det kan være lurt å legge matvarene med kortest holdbarhetsdato i en egen skuff eller kurv, slik at disse spises opp først. Da slipper du for mange "UFO'er" i fryseren (se artikkel om tema nedenfor).
Ferdig fryste matvarer fra butikken har holdbarhetsdato som står på pakken. Disse er også fryst ned når matvarene er helt ferske og beholder det meste av næringsstoffer i fryseprosessen.
Kilder: matprat.no, kiwi.no,