Holdbarhet matvarer i fryseren
Matvarer har ulik holdbarhet i fryseren. Nedenfor finner du en oversikt som en grei huskeregel. Det kan være lurt å legge de matvarene med kortest holdbarhetsdato i en egen skuff eller kurv, slik at disse spises opp først. Så slipper du for mange UFO'er i fryseren (se artikkel om temaet lenger ned på siden).
Kjøtt
- Tørt pinnekjøtt (ikke utvannet): 12 måneder +
- Pinnekjøtt som har vært dampet: 3 måneder
- Rå ribbe: 3 - 6 måneder
- Svinekjøtt magert: 6 måneder
- Svinekjøtt med fett: 3 måneder
- Storfekjøtt: 10-12 måneder
- Kalvekjøtt: 6 måneder
- Lammekjøtt: 10-12 måneder
- Reinsdyrkjøtt: 12 måneder +
- Saltet kjøtt med mye fett: 2 måneder
- Kylling: 4 måneder
- Kalkun: 1-2 år
- Kyllingkjøttdeig: 2 måneder
- Medisterdeig: 3 måneder
- Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 måneder
- Pølser: 3 måneder
- Spekemat: 6 måneder
- Innmat: 3 måneder
Fisk
- Fet fisk (laks, sardiner, havabbor): 3 måneder
- Mager fisk (torsk, hyse): 6 måneder
- Flatfisk: Flyndre, rødspette, sjøtunge: 9 måneder
- Hummer, krabbe: 6 måneder
- Reker: 6 måneder
Grønnsaker og frukt
- Bønner: 12 måneder
- Blomkål: 8-10 måneder
- Brokkoli: 12 måneder
- Mais: 12 måneder
- Paprika: 6-8 måneder
- Sopp: 3-4 måneder
- Tomater: 12 måneder
- Bær: 12 måneder (kan oppbevares lengre)
Meieriprodukter
- Melk i kartong: 6 måneder
- Ost: 6 måneder
- Yoghurt: 6 måneder
Både melk og ost egner seg best til varmretter etter et opphold i fryseren. Melk smaker ikke like friskt, og konsistensen på osten forringes. Brunost egner seg dårlig til frysing. Muggoster kan fryses, men bør spises kort tid etter tining.
Ferdige retter
- Kjøttretter (magre): 7 måneder
- Kjøttretter (fete): 4 måneder
- Supper: 8 måneder
- Bakverk: 3 måneder
Ferdig fryste matvarer fra butikken har holdbarhetsdato som står på pakken.
Kilder: matprat.no, kiwi.no,