Hopp til hovedinnhold

Hva betyr merkingene på Matinfo?

På matinfo.no kan du søke informasjon om nær 22.000 produkter. Du finner informasjon om produktene som ingredienser, allergener, næringsinnhold og mer - og du kan søke produkter som har et spesielt matmerke. Men hva betyr de ulike merkene?

Av: Sofie Vatle 07.05.2024 10:44

matmerker

ASC (Aquaculture Stewardship Council)

ASC er et miljømerke for oppdrettsfisk og oppdrettssjømat. Merket garanterer at produktet kommer fra bærekraftig oppdrett og er sertifisert i henhold til bærekraftig produksjon globalt. Med ASC-merket stilles det krav til at oppdrettet har en bevisst policy på å redusere skader på miljøet.

Brødskalaen (pai)

Skalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på brødets fiberinnhold. Symbolet viser også grovhetsgrad angitt i %. Skalaen er delt inn i fire kategorier - fint brød, halvgrovt brød, grovt brød og ekstra grovt brød.

Demeter

Det norske sertifiseringsmerket for biodynamiske produkter. På norske biodynamiske produkter finner man den grønne Ø-en i tillegg til Demeter-blomsten.

Ecosert

Et fransk merke som nå opererer i en rekke land, blant annet Norge. Det gir en garanti for at en vare er økologisk dyrket. Det skal ikke brukes kunstgjødsel eller syntetiske sprøytemidler i produksjonen.

Ethical Tea Partnership (ETP) 

En medlemsorganisasjon som jobber på tvers av forsyningskjeden med teprodusenter og teselskaper,for en blomstrende teindustri som er sosialt rettferdig og miljømessig bærekraftig.

EU-økologisk

Eget merke for økologiske varer fra EU. Den norske varianten av dette er det økologiske Debio-merket. 

Fairtrade

Dette er en internasjonal merkeordning som styrker bønder og arbeidere i fattige land gjennom handel.

FSC - Forest Stewardship Council

FSC-merket finner du på hagemøbler, vinduer, grillkull, papir og trykksaker. Merkeordningen stiller krav om at skogsdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen.

Glutenfritt

Merkes om innholdet er under 20 mg gluten per 1000 g (20 ppm). Inneholder varen mellom 20 og 100 mg gluten kan det merkes "svært lavt gluteninnhold" direkte i tilknytning til navnet.

Halal

Merking av kjøtt som er slaktet på en spesiell måte slik at det er tillatt å spise innen islam. 

Laktosefri

Meieriprodukter hvor det naturlige innholdet av laktose i melken, melkesukkeret, er redusert til mindre enn 0,01 g laktose per 100 g. 

MSC - Marine Stewardship Council

Miljømerke for fisk og sjømatprodukter. Merket garanterer at produktet kommer fra villfisk i henhold til bærekraftig fiske globalt. Med et produkt merket MSC skal du være trygg på at sjømaten kommer fra et fiskeri som sørger for at det er godt med fisk igjen i havet, og som ivaretar hav- og livsmiljøet rundt.

Nyt Norge

Dette er det offisielle informasjonsmerket for norsk mat og drikke. Målet er å gjøre det enklere å velge norske matprodukter i butikken. Råvarene skal være norske.

Nøkkelhullsmerket

Merket skal vise når en vare innenfor en matvaregruppe er sunnere enn andre, uten at du trenger å sammenligne næringsinnholdet på baksiden av produktet.

NAAF

Merket viser at produktet anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund. Det gir ikke helseplager for personer med allergier, astma og andre overfølsomhetsreaksjoner.

Rainforest Alliance

Et amerikansk miljømerke som viser at det er tatt miljø- og bærekrafthensyn under produksjonen.

Spesialitet unik smak

Mat- og drikkevarer med dette merket er testet og godkjent av en uavhengig fagjury. Denne er sammensatt med en variert og bred matfglig og matkulturell kompetanse. Merket er gyldig i tre år, før det må vurderes på nytt.

UTZ sertifisert

En stiftelse for verdensomspennende implementering av en standard for ansvarlit kaffe-, te og rooibosjordbruk.

Vegan

Merket viser at produktet ikke inneholder animalske ingredienser, og at verken produkt eller ingredienser er testet på dyr.

Ø-merket

Det offisielle norske økologimerket med garanti for at en vare er økologisk/biodynamisk dyrket. Tilsvarer det svenske KRAV-merket, og det danske Statskontrollert økologisk merke. 
 

Vi legger til flere merker etter hvert som vi øker produktsortimentet.
 

Kilder: matinfo.no, mat.no, forbrukerrådet