Hva er økologisk fotavtrykk?
Mange har hørt om vårt økologiske fotavtrykk, men vet du egentlig hva det betyr? Vi sammenligner hva vi bruker av fornybare ressurser og hvorvidt dette er en bærekraftig utvikling i lengden. Bruker vi naturressursene i et større tempo enn de klarer å fornye seg, er ikke det en bærekraftig utvikling og vil skape problemer for kommende generasjoner.

Matproduksjon forurenser
Når det snakkes om Co2 og forurensning er det ofte fokus på forurensning fra transport, men matproduksjonen står også for et betydelig inngrep på vår planet. Det er oftest vårt forbruk av fisk, kjøtt, korn og tømmer som tærer på miljøet. Når man produserer mat beslaglegger man store arealer for å produsere maten, gi plass til infrastruktur til og fra gård og fabrikk og man absorberer utslipp for energiforbruk.
Vi lever over evne
Faktum er at vi er i ferd med å ødelegge jordkloden vår. Vår bruk av naturens ressurser har eskalert voldsomt de siste tiårene og det anslås at vi bruker over 50 % mer enn det jorda klarer å produsere. Spådommene tilsier at vi i 2030 vil trenge to planeters kapasitet for å dekke eget behov. I Norge har matbransjen og regjeringen nå i juni 2017 gått sammen om å halvere matsvinnet innen 2030. Vi forbrukere står for ca. 60 % av matsvinnet, mens matbransjen står for resten. Det betyr at også vi forbrukere må endre på våre handlevaner.
Areal pr. forbruker skjevt fordelt
Hadde jordens matproduktive areal vært likt fordelt hadde hvert menneske hatt 1,9 hektar jord og jorden ville hatt en bærekraftig utvikling. Men med dagens forbruk er gjennomsnittsforbruket pr. forbruker på 2,3 hektar, noe som betyr at vi overforbruker jordens ressurser for fremtidige generasjoner. Selv om gjennomsnittet bruker for mye, er forbruket veldig skjevt fordelt. I vår vestlige verden er snittet på 6 hektar pr. forbruker, mens i en rekke utviklingsland er forbruket på under ett hektar jord pr. forbruker. Ikke overraskende topper USA listen med 9,6 hektar pr. forbruker.
De 31 OECD-landene som inkluderer verdens rikeste økonomier, blant annet Norge, står for nærmere 40 % av det globale økologiske fotavtrykket.