Hopp til hovedinnhold

Insekter på dagsorden

For å dekke matbehovet til den økende befolkningsveksten i verden, og samtidig spare jordkloden for miljøutslipp, er insekter et mer og mer aktuelt produkt. Dette er kanskje en noe fjern tanke for mange i den vestlige verden, mens ca. to milliarder mennesker allerede spiser insekter jevnlig.

Av: Sofie Vatle 07.06.2017 14:02

innsektsmel

Hvorfor?

Insekter er svært næringsrike. De inneholder

  • 50-68 % proteiner
  • Dobbelt så mye jern som spinat
  • Lik mengde B12 som laks
  • God kilde til jern, magnesium, selen, sink og fiber

Bærekraftig?

Insekter er også svært bærekraftige i forhold til oppdrett av våre vanlige husdyr. Insektene er kaldblodige og trenger ikke bruke energi fra maten de spiser på å holde varmen. De utnytter maten mye bedre, og har kortere tid fra de er egg til middagsmat. Sirisser trenger også svært mye mindre vann for å produsere proteiner sammenlignet med vanlige husdyr, og man kan spise en større del av kroppen. FN har også oppfordret den vestlige verden til å i større grad bli introdusert for spiselige insekter.

Bruk av areal og forurensing

Innsekter er spiseklare etter 10 uker, og trenger ikke beiteområder. De kan avles i plastbokser, noe man kan gjøre både i lagerbygg, høyblokker og i kjellere. De har ned til 100 ganger mindre CO2-utslipp enn kyr. Husdyr er avhengig av at man rydder til beiteområder, noe som igjen bidrar til nedskoging og videre til global oppvarming. Sett ut fra økt forurensing på verdensbasis, og økt antall befolkning.

Skal vi spise hele insektet?

Det er selvsagt mulig å grille eller fritere insektene, men de kan også males til mel. Sirismel har en nøtteaktig smak og finnes allerede som importvare i Norge. Melet kan erstatte 10-20 % av melet i bakervarer, tilsettes supper og smudier med mer. Per nå er det ikke lov å produsere slikt mel i Norge, men med et nasjonalt regelverk på plass i 2018 nærmer Norge seg. Insekter har allerede blitt populære i USA, England og Belgia av land fra den vestlige verden.
 

Kilder: horecanytt.no, unikmat.no