Ferdige kakekort til festdager
Skal du lage kake til et privat arrangement? Da kan det være lurt å merke kaken med hvilke matallergener den inneholder. Matmerking er til stor nytte for de med matallergi, cøliaki, intoleranser eller annen matoverfølsomhet.

I mat- og drikkebransjen er det i følge Matinformasjonsforskriften av 13. desember 2014 og 2016 pålagt å informere om bl.a. næringsinnhold og allergener på all mat. Et unntak er ved private arrangementer som f. eks. skolearrangementer på 17. mai og kiosk på idrettsdager. Disse ordnes privat og ikke av bransje. Vi anbefaler derfor at det tas i bruk kakekort.
Last ned kakekort
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og Merk Maten AS har ferdige kakekort til komiteer og kakebakere. Bruk disse, og merk kakene for allergener de inneholder, slik at allergikere kan unngå disse og nyte de allergivennlige variantene.
- Her finner du gratis kakekort fra NAAF
- Her finner du kakekort fra Merk Maten AS (gratis i mai)
Kaker uten allergener
Ikke alle kaker inneholder automatisk alt av allergener. Noen eksempler:
- Ostekake - ofte fri for egg og nøtter. Kan lages med ost uten laktose/kumelk og glutenfri kjeks
- Bløtkake - ofte fri for nøtter. Kremen kan lages av fløte uten laktose/kumelk
- Pavlova - vanligvis glutenfri og uten nøtter. Kremen kan lages av fløte uten laktose/kumelk
- Suksessterte - ofte fri for gluten
- Oreokake - vanligvis uten egg. Kan lages med ost uten laktose/kumelk og glutenfri kjeks
Merk kakespaden
Husk at også kakespaden må merkes med hvilken kake den tilhører, slik at ikke en allergivennlig kake får spor av allergener fra andre kaker. På hoteller og restauranter holdes oftest kakebordet for allergikere separat fra annen mat. På et 17. mai-arrangement med litt liten plass, eller i en konfirmasjon, tenker man ikke alltid på dette.
Allergivennlige kakeoppskrifter
Her finner du flere oppskrifter for matallergikere: naaf.no, nrk.no/mat
Jobber du i storhusholdningsbransjen og vil se næringsinnhold, allergener og ingredienser på ferdige kaker, søk her på matinfo.no.