Kryssallergi ved tradisjonell julemat
Tradisjonell julemat skaper glede når familie og venner samles i julen. Er du pollen- eller gressallergiker kan det by på utfordringer, fordi mye av den gode julematen kan skape kryssallergier. Vi har samlet de mest vanlige.

Hva er kryssallergi?
Det er proteinet i pollen man reagerer på. Har du f. eks. bjørkepollenallergi, kan du få en allergisk reaksjon av å spise epler fordi proteinene ligner på hverandre. Da tror kroppen at den blir utsatt for bjørkepollen.
Nøtter og julegodteri
Nøtteallergikere reagerer naturlig nok på ulike nøtter alt etter hvilke de er allergiske mot. Noen reagerer kun når de selv spiser nøttene, mens andre får alvorlige reaksjoner ved å være i nærheten av andre som knekker nøtter eller spiser nøtter. Pollenallergikere kan reagere med kløe i munnen og svelget og tett nese f eks. Mandler er det også mye av i julen; i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker.
Sitrusfrukter
Har du gresspollenallergi, kan du reagere på fruktvinnerne appelsiner og klementiner. Vanlige reaksjoner er kløe og hevelse på lepper og i munn, i tillegg til rødt utslett rundt munnen hos barn med barneeksem.
Alkohol
Man er sjelden allergisk mot alkohol i seg selv, men drikken kan inneholde allergifremkallende stoffer. Eksempler er allergenet korn i øl, frukt og egg i likør og drue og histaminer i vin.
Melk, egg og hvete
Dette er kjente allergener som i mange tilfeller kan erstattes med alternativer. Det er spesielt julekakene som ofte er fylt av alle tre allergenene som kan skape hodebry. Men det finnes mange alternativer til disse produktene, og også mange som har funnet gode og allergivennlige oppskrifter på de gode julekakene.
Julekrydder
Vanlige krydder å bruke i julen er kanel, anis, muskatnøtt, nellik og vanilje. De fleste av disse kan skape kryssreaksjon med de som har burot- og/eller pollenallergi.
Kilder: matportalen.no, Astma- og Allergiforbundet, allergiguiden