Hopp til hovedinnhold

Matallergi øker

Det er noen år siden det ble lovpålagt for matbransjen, via Matinformasjonsforskriften av 28. november 2014 nr. 1497 artikkel 9 om obligatoriske opplysninger, å bl.a. ha allergenmerking på ferdigpakkede matvarer. Dette er en nødvendighet som gir trygghet for de ca. 50 % av barna og ca. 30 % av den voksne befolkningen i Norge. Det viser seg også at allergi, inkludert matallergi, øker.

Av: Sofie Vatle 23.08.2022 10:23

shutterstock_174191513

Det ER forskjell på før i tiden og nå

På 1970-tallet var det ikke så stort søkelys på matallergier, og forskere antar at det var ca. 5 % som hadde allergier og intoleranser. Matallergier er dermed økende, i hele verden, i i-land så vel som u-land. 
 

Mulige årsaker til at våre besteforeldre/oldeforeldre ikke hadde matallergi og intoleranser

 • De spiste ren mat i sesong
  Konserveringsmidler ble ikke særlig brukt, det var heller ikke vanlig med behandlet og bearbeidet mat
   
 • De gikk ikke på dietter 
  De ble ikke utsatt for forventninger om dietter eller kaloritelling, og det var ikke reklame for usunn mat og drikke
   
 • De tilberedte maten hjemme fra bunnen av
  Ubearbeidet mat ble brukt, og det var ikke vanlig å spise ute
   
 • De spiste ikke genmodifisert mat, tilsetningsstoffer og stabilisatorer
   
 • De spiste hele dyr som inkluderte mineralrik beinkraft og innmat
  Disse matvarene ble verdsatt for sine medisinske egenskaper, og kraft og innmat hadde en spesiell plass ved middagsbordet
   
 • De ble i større grad eksponert for bakterier via arbeid med jord og natur i naturlig miljø
  Dette stimulerer immunsystemet og gir større motstandskraft. Vi lever mer sterilt nå
   
 • Frisk luft og naturlig bevegelse
  Våre besteforeldre brukte naturen som lekeplass. De var mye ute, fikk frisk luft og naturlig bevegelse. I dag sitter vi mer inne med tlf og pc
   
 • Fødte ikke med keisersnitt
  Manglende første møte med tarmflora i naturlig fødselskanal øker risiko for allergisk sykdom
   
 • Mer kontakt med gårdsdyr
  De fleste barn hadde tettere kontakt med gårdsdyr før enn nå, og dermed et mangfold av bakterier og andre mikro-organismer i sitt naturlige miljø

 
Hva har dette med matallergi og intoleranser å gjøre?

Ernæring påvirker hver celle i kroppen vår. Cellenes helse er avhengig av hvilket kosthold vi har, næringsverdien i det og vår livsstil. God helse og fravær av sykdom henger sammen med et rikt mangfold av bakterietyper i kroppen. Dette får vi ved allsidig og sunn kost uten for mye «ferdigmat».

Hva betyr dette for matbransjen? 

Verden har endret seg på mange måter. Det er mer vanlig å spise mat utenfor hjemmet, og kjøpe halvferdige matvarer i butikkene. På restauranter, kafeer og i kantiner skal som nevnt mat merkes med de 14 merkepliktige allergenene som er definert i matinformasjonsforskriften. På denne måten vil den økende mengden personer med allergier og intoleranse få en bedre opplevelse. Det må selvsagt også finnes retter på menyen til denne økende gruppen, da dette er en stor gruppe potensielle kunder som ikke må glemmes. 

I matbutikker gjelder god merking av produkter, slik at de som må handle allergifri mat lettere kan ta valg. De som handler mat til allergikere bruker generelt lenger tid og mer penger på å handle matvarer. Både for å sjekke hvilken mat som er allergivennlig, men også for å lete seg frem til produkter som er trygge. 

Søk blant 20.000 varelinjer i matinfo.no

På matinfo.no kan du søke opp varer og se bl.a. allergener. Det er produsenter og leverandører selv som registrerer produktinformasjon. Det er også de som oppdaterer dersom et produkt endrer innhold, som f.eks. allergener. 


Kilder: McKinsey.com, tv2-helse.no, forskning.no