Hopp til hovedinnhold

Nøtteallergi

Nøtter spesifiseres som mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter, pekannøtter, paranøtter, pistasjenøtter og makademianøtter. Peanøtter tilhører belgvekstene, og defineres som eget allergen. Nøtter, mandler og peanøtter har ingen allergifremkallende stoffer (allergener) til felles. Det betyr at den som er allergisk overfor en av delene ikke nødvendigvis er allergisk overfor de andre.

Av: Sofie Vatle 16.01.2017 11:13

noetter

Symptomer

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser. Ved kryssreaksjoner mellom pollen og mat er det også vanlig med rennende nese og øyne. Andre symptomer er eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og noen ganger oppkast. Barn ser ut til å reagere kraftigere enn voksne.

Ved mistanke om allergi

Som ved alle typer allergi er det viktig å få testet hos lege om man har allergi. Der gis også gode råd for å unngå allergenet.

Mat

Matvarer som ofte inneholder nøtter er kaker, kjeks, frokostblandinger, salater, brød og baguetter, nøttepålegg, desserter, krokan, sjokolade, is, noen former for pesto, enkelte utenlandske retter som for eksempel orientalske retter. Vegetabilsk olje kan være basert på peanøtter. Hvis produktet er raffinert, vil det normalt ikke være proteiner tilbake. Kaldpressede oljer kan derimot inneholde proteinrester. Mandler finnes i marsipan, kaker med mandelbunn, som for eksempel kransekake.

Lupinmel som brukes i bakverk, inneholder proteiner som kryssreagerer med peanøtter.

Merking av matvarer

En del matvarer er merket med "kan inneholde spor av nøtter". Dette betyr ikke at nøtter er tilsatt matvaren, men at det under produksjon kan ha kommet rester av nøtter i produktet, fordi det er flere matvarer som produseres på samme linje. Lege kan hjelpe til å finne ut om man også må unngå disse matvarene.

Kilder: naaf.nolhl.no