Ny forskrift for å redusere emballasjeavfall
Fra og med 1. september trådde den nye avfallsforskriften fra Klima- og miljødepartementet i kraft. Over 30.000* bedrifter i Norge må nå aktivt jobbe for å forbedre emballasjeløsningene de bruker, og gjenvinne mer. Forskriften sier at produsenter som tilfører markedet minst 1000 kg av en emballasjetype skal jobbe med avfallforebygging.
![frukt-plastpakket](/artikler/ny-forskrift-for-a-redusere-emballasjeavfall/_/image/1897d2a2-e02f-4c8c-bf8f-746c71668121:eaeda095a7cdf90c9848e8fdaf7f56441f296bbd/width-700/frukt-plastpakket.jpg?quality=80)
Mange vareprodusenter har allerede jobbet med innovasjon og optimering av emballasje i mange år, via Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité (NOK). Det nye blir at alle må delta i arbeidet. De siste årene har klimabelastningen knyttet til emballerte produkter som er målt, sunket med 8 %. Andelen emballasje for markedsledende produkter sendt til gjenvinning har økt fra 61 - 67 %.
Et eksempel på godt tiltak for avfallforebygging er BAMA sine porsjonbegre for blåbær som kom i 2016. Disse gir en reduksjon på 15 kg plastemballasje for hvert tonn med bær som selges. Begrene er gir også beskyttelse mot støt, og lokket åpner seg ikke i handleposen. Det betyr at færre bær må kastes. Begeret er også resirkulerbart.
Kilder: byggfakta.no, lovdata.no
* Statistisk sentralbyrå - bedrifter med over fire ansatte innen varehandel, industri og jordbruk, skogbruk og fiske.