Hopp til hovedinnhold

Overfølsomhet mot alkoholholdig drikke

Er du en av dem som har opplevd en overfølsomhet ved inntak av vin? Da kan årsaken være allergi eller overfølsomhet overfor visse stoffer i alkoholholdig drikke. Stoffer i alkohol som kan fremkalle overfølsomhet er svovelforbindelser, tannin, fargestoffer og gjær.

Av: Sofie Vatle 22.03.2018 10:47

vinglass-trio-frukt

Hva er allergi?

Allergi skyldes at man blir overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener. Oftest er det proteinet i allergenet som skaper allergi. Er du overfølsom for stoffer i alkohol, kan dette utløse reaksjoner som ligner på allergiske reaksjoner. Men allergitester vil ikke slå ut da mekanismene er annerledes.

Symptomer

Reaksjoner kan være kløe og hevelser i munn, nese, lepper og svelg. Litt sjeldnere kan det også oppstå symptomer som eksem, elveblest, astmaanfall og dårlig mage. Det er svært individuelt hva hver enkelt reagerer på.

Svovelforbindelser

Svovel i ulike former brukes som konserveringsmiddel i vin for å hindre at vin oksiderer (syrner) og for å hindre vekst av gjær og bakterier. De hvite vinene inneholder ofte mer svovel enn røde, og søte viner har mest. Det er nesten umulig å lage vin som ikke inneholder svovel, men økologisk og biodynamisk vin ofte har de laveste verdiene.

Tannin

Tannin tilhører gruppen plantefenoler og finnes naturlig i alt som hører til planteriket. Tannin beskytter planter mot skadedyr, bakterier og mikrober - og hindrer fett i å harskne. Det er mest tannin i bark og skallet på frukt og bær, inkludert drueskallet på druene som vinen lages av. Kaffe og te inneholder også mye tanniner.

Fargestoffer

Det er ikke lov til å tilsette fargestoffer i vin, men de kan forekomme i likører, brunt brennevin, bitter og blandingsdrikker. For eksempel kan fargestoffet karmin utløse astma og akutte allergiske reaksjoner.

Gjær

De som er allergisk mot bakegjær, er ofte også allergisk mot gjæren som brukes i vinproduksjon. Det meste av gjærcellene filtreres bort, og mange kan derfor drikke vin. Gjærrester kan likevel forekomme, spesielt i musseserende vin.

 

Kilder: vinmonopoletengelstad.no, naaf.no