Palmeolje
Palmeolje er verdens mest brukte vegetabilske olje - og hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i alle kontinenter med regnskog og spesielt Malaysia og Indonesia. Det globale forbruket økte frem til 2012, men har fra 2013 blitt noe redusert. Mange bedrifter gikk i 2014 sammen med mål om å kun bruke 100 % sertifisert palmeolje innen 2018, og flere har allerede nådd disse målene.

Hvorfor er palmeoljen så populær?
Palmetreet produserer frukt hele året, og gir dermed mer olje per tre enn andre oljeplanter. Produsentene får høy avkastning på lite produksjonsareal. Dette fører til stadig mer avskoging – fordi flere ønsker å bruke den billige oljen i produktene sine. I tillegg til sin rimelige pris i forhold til andre oljer, inneholder den også mye mer mettet fett, som igjen gir bedre holdbarhet på produkter.
- holder seg fast i romtemperatur, og passer derfor ekstra godt som innhold i sjokolade
- er smaksnøytral
- har god holdbarhet sammenlignet med andre oljer
- har høyt innhold av mettet fett, og er dermed sunnere enn mange av alternativene
- ble et naturlig valg som erstatter til transfettet som i stor grad ble fjernet for noen år siden
Hvor brukes palmeolje?
Oljen brukes i stor grad i mat. Men blir også brukt i alt fra sminke, sjampo og hudkremer, til stearinlys, dyrefôr og biodrivstoff. Det er flere hundre betegnelser for samme palmeolje, som ofte gjemmer seg ofte under betegnelsen vegetabilsk olje i matvarer.
Er palmeolje farlig?
Palmeoljen inneholder mer mettet fett enn de fleste andre oljer, men er ikke mer farlig enn andre tilsvarende oljer. Det som gjør at man ikke ønsker stor bruk av oljen, er at produksjonen ikke skjer med tanke på å beholde regnskog til beste for mennesker og dyr som bor i regnskogene. Avskoging av større og større arealer ødelegger for boligarealer og matskog for innfødte, samt et stort antall dyrearter som er avhengig av regnskogen for å leve.
Sertifisering av palmeolje
RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil, er en forening med mål om å legge til rette for bærekraftig produksjon av palmeolje. De opererer med både bærekraftig og ikke-bærekraftig olje, men jobber mot at produkt og produksjon foregår med respekt for mennesker, dyr og miljø.
Det er fire modeller for handel med palmeoljen. I to av modellene garanterer man ikke om produktet kommer fra sertifisert olje, men at penger i bransjen garantert brukes for å utvikle mer bærekraft. De to resterende modellene bruker kun sertifisert palmeolje. Den ene kan spores helt tilbake til mølle og gård, den andre er ikke sporbar da sertifiserte oljer fra ulike plantasjer blandes. Per januar 2017 er det kun 17 % av palmeoljen som er SRPO sertifisert.
Kilder: regnskog.no, nho.no.