Proteiner i kjøtt vs grønnsaker
Rødt kjøtt er den beste kilden til nødvendige proteiner. Deretter kommer kildene fisk, fugl, melkeprodukter og egg. Dersom du vil redusere inntak av rødt kjøtt, eller er vegetarianer, må andre hovedkilder til protein erstatte kjøttet.
Begrenset inntak av kjøtt
Det er anbefalt et begrenset inntak av rødt kjøtt per uke til 500 gram ferdig kjøtt. Dette utgjør 2-3 middager og litt pålegg. Med rødt kjøtt menes kjøtt fra svin, storfe, sau og geit. Anbefalingen innbefatter ikke hvitt kjøtt som kylling og kalkun.
Grønnsaker med mest protein
Et alternativ til kjøtt er grønnsaker, som også har andre viktige næringsstoffer og fiber som kroppen trenger.
Gode kilder til protein i vegetar kost, eller til deg som spiser kjøttfritt noen ganger i uken er
- bønner, linser, erter, soyaprodukter, korn og fullkornprodukter, nøtter og frø
Alternativer til bønner og linser er
- vannkarse, alfalfaspirer, spinat, kinakål, asparges, brokkoli, grønnkål, rosenkål og blomkål
Se liste rangert etter proteininnhold på proteiner.no.
Sammensatt meny
Reglene er de samme enten man bruker kjøtt i menyen eller kun grønnsaker. Det er viktig å velge tilbehør og typer grønnsaker slik at kostholdet består av en variert mengde av ulike næringsstoffer inkludert proteiner. Man skal ikke bare spise soyabønner som proteinkilde, siden andre grønnsaker nettopp har andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Grønnsaker har også ofte et lavere kaloriinnhold.
Kilder: matprat.no, proteiner.no; helsenorge.no