Hopp til hovedinnhold

Sukkerinnhold i vin

Vin smaker godt hele året, mens de lyse vinene generelt nytes mest om sommeren. Rosévin og vin med bobler har økt i popularitet de siste årene. Det vi kanskje glemmer, enten vi bare nyter vinen eller samtidig vil ha kontroll over inntak av sukker, er karbohydratene i alkohol.

Av: Sofie Vatle 12.06.2019 14:02

ost-og-vin

Karbohydrater

Fellesbetegnelsen på ulike sukkerarter er karbohydrater. Kroppen tar opp alle karbohydratene i form av glukose. Sukkerartene kan være små og enkle molekyler som druesukker og fruktsukker - og langkjedede som rørsukker og stivelse. Det er de første typene som finnes i vin.

Beregning av sukkerinnhold

For å se sukkerinnholdet kan du se på sødmegraden, i følge EUs krav om sukkerinnhold. Dersom vinen inneholder mye syre, kan mengden tillatt sukker inneholde mer per sødmegrad.

  • Dry - opp til 4 gram sukker per liter
  • Medium dry - 4-12 gram sukker per liter
  • Medium sweet - opp til 45 gram sukker per liter
  • Sweet - kan inneholde mer enn 45 gram sukker per liter
  • Dessertvin - inneholder 100 gram sukker eller mer per liter

Dobbel energi i alkohol

Ett gram alkohol gir ca. dobbelt så mye energi som ett gram sukker. De fleste rødviner og hvitviner har dermed langt mer kalorier fra alkohol enn fra karbohydrater. Sukkermengden i vin finner du på prislappen i butikken.

Forbrenning alkohol vs. sukker

Når du inntar alkohol, er det forbrenningen av alkohol kroppen prioriterer. Dermed settes nedbrytingen av karbohydratene på vent til det er gjennomført. I tillegg blir reguleringen av blodsukkeret forstyrret. De kaloriene vi får i oss som ikke kroppen trenger, lagrer den som fett. Men det er mange gode viner med både lavt alkohol- og sukkernivå - for den som tenker på kaloriinntak.

Merking ikke pliktig

Årsaken til mangel på tydelig sukker-og kaloriinnhold i vin, er at disse opplysningene per nå er et unntak fra varedeklarasjonsplikten. På matinfo.no kan du søke i ca. 20.000 varer, hvorav over 500 er alkoholholdige, og finne bl. a. ingredienser, allergener og næringsinnhold. Karbohydrater er merket totalt for produktet og etter hvor stor del som er tilsatte sukkerarter.

 

Kilder: vinmonopolet.no, helsenorge.no, kk.no/helse; matportalen.no