Hopp til hovedinnhold

Vi spiser for lite frukt og grønt

Kun en av fire nordmenn spiser anbefalt mengde av frukt og grønt daglig, barn og ungdom har også for lavt inntak. Myndighetene står sammen om et mål om blant annet å øke inntak av frukt og grønt med 20 % i perioden 2017-2021.

Av: Sofie Vatle 22.11.2017 13:43

fruktfat-mango

Norge best i Skandinavia, men...

Det er gjort en undersøkelse om folks frukt- og grøntinntak relatert til anbefalingen om fem om dagen i flere europeiske land. Denne viser at Norge er best i Skandinavia, men vi ligger et stykke fra de beste i Europa. Det er ca. 24 % i Norge som spiser minst fem porsjoner frukt/bær og grønnsaker i Norge. Tallene for Sverige er 19 % og Danmark 18 %. Storbritannia er det landet hvor man spiser mest frukt og grønt i Europa, med sine 33 %. Det kan kanskje komme som en overraskelse på mange som forbinder Storbritannia med fish and chips og usunne skolelunsjer.

Fem om dagen

Anbefalingen gjelder fem porsjoner frukt - og grønnsaker. Med porsjoner menes en håndfull til den som skal spise maten. Dvs. at størrelsen på en porsjon til barn er mindre enn til en voksen. I mange rapporter brukes også gram. En porsjon er 100 gram, og man anbefales å spise 500 gram frukt og grønt hver dag. Halvparten skal være grønnsaker. Rapporten viser at vi i Norge spiser litt over tre av de fem porsjonene. Vi har derfor litt å ta igjen. Da er det godt å vite at både industri og handel har inngått intensjonsavtale om tilrettelegging for et sunnere kosthold. Men det er viktig å ta ansvar selv for å ivareta god helse.

Helsefordeler

Frukt og grønt er viktig for å oppnå et sunt kosthold, ha måltidsglede og skape god helse for alle. I tillegg er det viktig for å dreie kostholdet i en mer bærekraftig retning. Det er spesielt inntaket av grønnsaker som er viktig å øke i vårt kosthold. Manglende grønt i kostholdet skaper risiko for livsstilssykdommer gjennom hele livet. I tillegg lever vi lenger, og kan ved å holde oss friske lenger også bidra mer og være mindre avhengig av andre i samfunnet. Så er det myndighetene sitt ansvar å sørge for at alle skal ha tilgang på sunne matvarer, uavhengig av sosioøkonomisk status.

Riktig mengde grønt på middagstallerkenen

En god start, og en god regel, er å fylle 1/3 av maten på middagstallerkenen med fargerike grønnsaker. Resten bør da bestå av 1/3 pasta, ris, poteter eller korn - og 1/3 kjøtt, fisk eller belgfrukter.

 

Kilder: helsenorge.no, regjeringen.no