Hopp til hovedinnhold

Viktige ord for deg som reagerer på gluten

1-2 % av befolkningen i Norge har glutenallergi, dvs. at man ikke tåler proteinet i gluten. Da må man holde seg helt unna glutenholdige matvarer, og det er viktig å lese innholdsfortegnelsen. Noen har også glutenintoleranse. Dvs. at tarmene ikke blir skadet av inntak av gluten, men de får magesmerter, løs mage og oppblåsthet på lik linje med glutenallergikerene.

Av: Sofie Vatle 24.04.2019 13:18

glutenmat-insta

Hvilke matvarer inneholder gluten?

Det er mange matvarer som inneholder gluten. Dette fordi glutenet er naturlig i spesielt korn. Det tilsettes også ekstra gluten i noen produkter, for å øke bakeevnen.

Alle bakevarer som er bakt med disse produktene inneholder gluten:

  • Alle typer Hvete
  • Fullkornmel
  • Havregryn
  • Grynmel
  • Grahammel
  • Spelt
  • Dinkel
  • Rug
  • Bygg
  • Kli (av havre, rug, hvete eller bygg)
  • Triticale
  • Kamut
  • Gliadin
  • Kruskablanding
  • Pasta i alle former (spagetti, makaroni, penne, nudler, osv.)
  • Semulegryn
  • Couscous
  • Kavring, strøkavring
  • Soyasaus (det finnes glutenfrie varianter (Tamari) eksempelvis merket «Sanchi» eller «Soy King» som selges i større dagligvareforretninger, helsekostbutikker eller nettbutikker som har glutenfritt utvalg)
  • Hvetesirup
  • Malt
  • Maltekstrakt
  • Maltsirup
  • Rugmalt
  • Puffet hvete
  • Puffet havre (ettersom havren males og det endelig produkt produseres i samme maskiner som hvete)
  • Ølgjær (etter at gjæren har blitt brukt til å behandle malt under produksjon av øl. Dette er tilfellet for ølgjær som selges som kosttilskudd.)

 

Kilder: Wikipedia, naaf.no, ncf.no