Hopp til hovedinnhold

Fleksitarianere og andre -anere

Det er mer og mer vanlig å leve semi-vegetarisk, dvs. å være fleksitarianer. Men hva er egentlig forskjell på å spise vegetarisk og vegansk, og å være fleksitarianer og pescetarianer? Her finner du informasjon:

Av: Sofie Vatle 29.01.2019 12:32

vegetarburitos3

Veganere

Vegansk mat ekskluderer kosthold fra dyreriket inkludert sjømat, egg, meieriprodukter og honning. Gelatin, som brukes til å bake ostekake f. eks., lages normalt fra dyreriket. Er det vegansk, står det tydelig på pakken.

Lakto-ovo-vegetarianere

I tillegg til vegansk mat, spiser lakto-ovo-vegetarianere egg og meieriprodukter. De fleste vegetarianere er i denne kategorien. Noen spiser enten egg eller meieriprodukter.

Fruktianere

Fruktianere ønsker å unngå å skade eller drepe planter. De spiser derfor bare frukt, bær, nøtter og frø. Inkluderer agurk, tomat og andre frukter eller bær som markedsføres som grønnsaker. En slik diett kan medføre mangel på proteiner som tengs for et helseriktig kosthold.

Makrobiotikere

Et makrobiotisk kosthold er opptatt av at kostholdet skal skape en balanse mellom yin og yang, altså utvidende og sammentrekkende krefter i universet. Her består 40-50 % av kostholdet av kokt korn og melprodukter, 10-15 % belgfrukter og 5-10 % frukt og alger. Noen spiser også fisk.

Ayurvedikere

Her tilpasses kostholdet ut fra type stoffskifte. Noen vil trenge en solid frokost og mer tillaget mat - andre vil trenger en lett frokost og mer råkost.

Fleksitarianere

Kalles også semi-vegetarianere. De spiser mye eller mest vegetarisk, men kjøtt og fisk av og til. Det er flest unge kvinner i byer som er fleksitarianere. Mange studentkantiner har kjøttfri mandag. Man kan nok si at å være fleksitarianer ikke er noe nytt, bortsett fra selve ordet. Mange har vokst opp med å ha en vegetarrett eller to i uken, i form av supper, brødmat etc.

Pescetarianere

Disse spiser fisk i tillegg til vegetarisk/plantebasert mat.

Råkost-veganere

Dette er veganere som ikke spiser mat som er oppvarmet over 48 grader. De spiser også maten i så naturlig form som mulig, f. eks. oliven i stede for olivenolje.

Friganisme (av engelsk free og vegan)

Friganere samler inn og spiser, gir bort eller bytter, mat og andre produkter som er kastet pga. utgått holdbarhetsdato, skadet emballasje el. l.

 

Kilder: wikipedia.org, grønnogskjønn, matportalen.no, nielsen.com

Oppdatert juli 2019.