Hopp til hovedinnhold

Flowfood - tang og tare i mat

Matinfo har fått spennende produkter fra Flowfood i vår database. Vi har også snakket med CEO Richard om bl. a. hvordan tanken om å lage mat av tang og tare ble til.

Av: Sofie Vatle 09.05.2019 13:10

rawfood-algemince-insta

Hva er bakgrunnen for Flowfood?

- Flowfood er et utspring fra en idé fra Christer Heimtoft, som startet Norwegian Algae AS, om å bruke mer av tang og tare i matprodukter. Dette satte igang et prosjekt med matgründer Fia Gulliksson fra Østersund, Christer Heimtoft og meg, Richard Nystad som er veggiskokk - om å utvikle noen fremtidsbaserte og innovative produkter med bruk av tang og tare. Etter første utviklingsrunde landet vi på en farse som skal erstatte kjøtt i forskjellige matretter. Denne består av nordiske rotgrønnsaker, havre, erteprotein og sukkertare fra Hitra. Da ble The Flowfood Company skapt. Etter det har vi drevet mye såkalt novel food utvikling og testet mange forskjellige produkter. Vi har nå landet på en basic range med plantebaserte produkter som burger, boller og farse som skal gjøre det lett for folk flest å spise mer bærekraftig og sunt. Vi har også to dressinger.

Hva er deres visjon?

- Vår visjon er å bruke plantebaserte råvarer fra både hav og land til å utvikle produkter som er miljøbevisste og smaker godt.

Hvorfor har dere valgt å bruke Matinfo?

- Jeg syns Matinfo virket perfekt for oss som er en mindre bedrift, for å lagre informasjon om våre produkter. Og det gjør det lett for meg og sende kunder til Matinfo for å hente datablad og annen informasjon om allergener de trenger for å ivareta kvalitet og sikkerhet i sin egen matbedrift.

Hvilke type kunder har dere – og håper å få?

- Vi har kun jobbet i Horecabransjen (storhusholdning) eller Foodservice. Og med over 15 års erfaring med plantebasert mat holder vi mye kurs og inspirasjon i kantiner, restauranter med flere. Vi ser det er stor interesse for å lære mer om denne typen mat. De fleste kokkene har lært seg å tilberede kjøtt og fisk, men har mindre kunnskap om hvordan man bør sette sammen et plantebasert måltid og hvordan jobbe med tekstur og smak fra plantebaserte kilder. Vi i Flowfood vil gjerne bidra der vi kan for å fremme det grønne skiftet. Alt peker på at fremtiden blir mer plantebasert og jeg tror det er viktig for matbedrifter å ta dette seriøst. De få kjøttspiserne i kantinen som protesterer, klarer seg. Vi må heve blikket å tenke større.

Hvordan hentes produktene fra naturen?

- Vi jobber tett med samarbeidspartnere som Seaweed Energy Solutions, som er råvareleverandør, Smedstuen og Anna AS på produksjon. Tangen er såkalt oppdrettstang fra Hitra hvor de bruker en veldig skånsom prosess som bidrar til et bra økosystem i havet. Ellers bruker vi erteprotein som er dyrket i Sverige, møllet i Norge og teksturisert i Danmark. Vi kjøper det vi klarer fra nordiske kilder, men har møtt flere utfordringer med å tenke lokalt og håper vi klarer å både være økologiske og nordiske med tiden.

Hvor kjøpes ingrediensene fra?

- Hovedsakelig Norden (Sverige, Norge, Danmark). Så er det selvsagt krydder og funksjonelle ingredienser som kommer fra Europa, men disse utgjør bare en liten del av produktene våre.

Hvor kjøper man produktene ut over fra Matinfo sin portal?

- Vi jobber tett sammen med flere grossister under Engrosfrukt. Så de som handler der kan kjøpe våre produkter. Vi har også satt i gang spennende samarbeid med noen store partnere som er litt hemmelig ennå men som vi kommer til å gå ut med etter hvert.

Kan privatpersoner kjøpe produktene og evt. hvor?

- Nei, vi er ikke i retail ennå, men har noe på gang her også. Det kommer forhåpentligvis til sommeren.

Noen allergener som må tas hensyn til?

- Våre burgere, farser og boller er allergenfrie og uten soya. Så det ikke noen spesielle allergener de må ta hensyn til. Vi bruker en glutenfri havre i farsen vår, som mange stiller spørsmål om og jeg har derfor (per nå) skrevet at den kan inneholde gluten.

Om noen ønsker å ta kontakt med dere, hva gjør de?

- Ta gjerne ta kontakt på richard@flowfood.no hvis noen er interessert i mer informasjon eller for å knytte opp et samarbeid på både utvikling, kursing og kjøp av produkter. Vi er i startgropa og trenger all den hjelp vi kan få av bedrifter som er interessert i skifte til mer plantebasert mat.

 

Matinfo ønsker lykke til med spennende produkter, som du finner her i vår database