Hopp til hovedinnhold

Forskjell på opprinnelsesland og opphavssted

Med den økende interessen for bærekraft og samfunnsansvar, øker også interessen for hvor maten og drikken vi inntar kommer fra. De aller fleste matvarer trenger ikke merkes med opplysning om opprinnelsen. Samtidig skal ikke forbrukere villedes av opprinnelsesmerkingen. Derfor er det noen produkter som har særlige regler for merking.

Av: Sofie Vatle 23.10.2019 12:56

opprinnelsesland-vin-gen

Opprinnelsesland

Med opprinnelsesland menes det land hvor matvaren er fremstilt i sin helhet, f. eks. epler fra Østerrike eller spekesildfileter fra Norge. Matvarer som er bearbeidet eller foredlet på en eller annen måte, får sitt opprinnelsesland hvor den siste vesentlige bearbeiding har foregått.

Opphavssted

I følge Matinformasjonsforordningen er opphavssted et sted som ikke er et opprinnelsesland. F. eks. Alpene eller Telemark.

Matvarer kan også ha betegnelser som inneholder geografiske navn, uten at matvaren er produsert på navnestedet. Eksempler på dette er sandefjordsmør, Voss vann, wienerbrød og italiensk salat. Er den italienske salaten produsert i Norge, må den merkes med opprinnelse Norge.

Alkohol

Alkoholholdige drikker må også merkes med opprinnelse i følge Matinformasjonsforskriften artikkel 26. I denne bransjen er både land, sted og distrikt mer vanlig å legge til merkelappen, fordi det definerer type druer, jordsmonn etc. Dette kan for mange være avgjørende for kvalitet og smak på vin, og konsumenter ønsker gjerne en type vin produsert i et spesifikt distrikt.

Matvarer med særlige regler om opprinnelsesmerking

Storfekjøtt, ferskt kjøtt fra svin, sau, geit og fjørfe, frukt og grønt, fersk fisk og honning skal merkes etter særlige regler. Kravene gjelder både for ikke-ferdigpakkede og ferdigpakkede produkter. Se forøvrig lenken til matportalen.no nedenfor.

Storfekjøtt

Importert kjøtt som kvernes til kjøttdeig i Norge, kan ikke ha merking norsk kjøttdeig eller norsk flagg.  Er dyret født, oppdrettet og slaktet i Norge, kan det merkes med Opprinnelse Norge.

Fisk

Fisk fanget i hav skal merkes med fangstområde, som Østersjøen. Ferskvanns- eller oppdrettsfisk skal ha angitt land.

Frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter 

skal merkes med opprinnelsesland.

Honning

Merkes med opprinnelsesland. Er det honning blandet fra flere land, i og/eller utenfor EØS, skal det merkes. F. eks. blanding av honning fra land i EØS. 

 

Kildermattilsynet.nomattilsynet.nomatportalen.noeuropalov