Frossen ribbe like bra
Det finnes mange myter om mat. En av dem er at ribba til jul må være fersk. Frossen ribbe er like bra, minst. For det er ikke mulig å skille en ferdig tilberedt ribbe med sprø svor, laget av frossen ribbe, fra en laget av fersk ribbe.
Julemiddagen er årets viktigste middag for mange. 48 % spiser ribbe på julaften. Over halvparten av oss spiser også ribbe i løpet av adventstiden. "Kjøp en frossen, norsk ribbe, så har du julemiddagen i boks", oppfordrer Åse Kringlebotn, matfaglig kommunikasjonssjef i Nortura.
Trygg, norsk ribbe
"For vil du sikre deg trygg, norsk ribbe, er det lettest å finne den i frossen tilstand. Norske griser slaktes jevnt utover året, derfor blir det for lite fersk ribbe til å dekke behovet i jula. Da er det fint å vite at den frosne, norske ribba gir et like godt resultat", fortsetter Åse Kringlebotn. Vi i Matinfo legger til at det er viktig å fryse ribba i fersk tilstand. Ikke vent til utløpsdato før den legges i fryseren.
"Det er til og med en fordel med frossen ribbe: Det er lettere å rute svoren når ribba er halvtint. Bruk en tapetkniv, og skjær så små ruter du selv ønsker. Pass bare på å skjære godt ned i spekket, slik at varmen kommer skikkelig nedi og svoren blir sprø og deilig. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Selv om ribba er rutet på forhånd, er det mange som ønsker enda mindre ruter", sier Åse Kringlebotn.
Slik lykkes du
Beregn en ½ kilo per person. Ta ribba ut av fryseren 3-4 dager før julemiddagen. Tin ribba noen timer på kjøkkenbenken, og rut svoren når den er halvtint. Tin ribba videre, helst i kjøleskap til neste dag. Gni inn ribba med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 døgn.
Legg ribba med svoren opp i en langpanne. Bygg opp med sammenkrøllet folie under ribba, slik at den blir litt høyere på midten. Da renner fettet ned etter hvert som det smelter, og hele ribba kan få sprø svor. Hell 3-4 desiliter vann i langpanna og dekk formen tett med aluminiums-folie.
Varm ovnen til 230 °C og sett langpanna midt i ovnen. La ribba dampes slik i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
Fjern folien og senk temperaturen til 200 °C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1 1/2 time for tynnribbe eller ca. 2 -2 1/2 time for familieribbe (ribbe med kotelettkammen på, som er tykkere på den ene siden).
Sprø svor?
Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett langpanna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren. Ikke forlat ovnen, for dette går raskt! Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med folie, mens ribba stekes eller grilles litt til. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
Kilde: Åse Kringlebotn, Nortura