Hopp til hovedinnhold

Matinfo 2019 fra A til Å

Matsvinn og bærekraftig kosthold hadde stort fokus i 2019, og dette vil fortsette både for bedrifter og private i 2020. Mindre kjøtt, mer grønnsaker, alkoholfrie drinker og lokalprodusert mat er noen stikkord. Litt om Matinfo 2019:

Av: Sofie Vatle 10.02.2020 14:42

matinfo-ipad-gronnsaker

Allergener

I Matinfo har vi informasjon om 20 000 produkter registrert av produsenter og leverandører. Her finner du blant annet informasjon om de 14 allergenene bransjen er pliktig å merke ved salg av ikke-ferdigpakket mat. Du som selger mat over disk, kantine, restaurant, cafe, catering etc. er lovpålagt å merke alle allergener i maten som serveres. Dette er en svært viktig jobb for de 5-8 % av befolkningen som har matallergi eller matintoleranse.

Bærekraftig kosthold

Både storhusholdningsbransjen og privathusholdninger tar et stadig større ansvar for å drive mer bærekraftig. I Matinfo jobber vi med å få riktig merking av varer som er økologisk eller sertifisert for miljø- og bærekraft, for bedre valg. Nye merker er blant annet FSC, ASC og laktosefri merking.

C-vitamin

Grønnkål har blitt mer og mer populær både i wok, salat og som chips. Kålen har blant annet mye mer c-vitaminer enn appelsiner. Andre matvarer dette gjelder, er guava, rød paprika, brokkoli, grønn paprika, papaya, jordbær, blomkål og ananas.

Drikke uten alkohol

Det finnes allergener også i drikke. Alt fra melk og juice til alkoholholdige drikker inneholder allergener eller kan skape kryssallergier. Også alkoholholdige drikker med alkoholprosent over 1,2 er merkepliktige. Det kom flere plantebaserte drikker i 2019, en trend vi tenker kommer til å fortsette i 2020. Det samme gjelder trenden om drinker med alkoholfri sprit som sies å være det nye fremover.

E-nummer

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarhet, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. Tilsetningsstoffer er alltid deklarert. Noen ganger står de oppført med sitt respektive navn, andre ganger har de fått en europeisk kode (E-nummer).

Frukt

Vi anbefales å spise frukt hver dag, og helst kortreiste norske i sesong da disse er mer bærekraftige enn importvarer. Det samme gjelder for urter og grønnsaker. Av de 5 anbefalte frukt og grønt å spise daglig, kan gjerne 1-2 være frukt.

Grønnsaker

Som følge av mer tydelige bærekraftsmål i matvarebransjen, har det også vært et fokus på å redusere mengden rødt kjøtt og øke mengden av grønnsaker og belgfrukter. Dette passer også inn i Helsedirektoratets anbefalinger for sunt kosthold. I 2019 økte blant annet interessen for fermentert mat og drikke, i tillegg til økt fokus på grønnsaker.

Holdbarhet matvarer

Vi kaster ca. 42 kg mat per innbygger i Norge per år. Dette har både storhusholdning og dagligvare gått sammen om å redusere via Kutt Matsvinn 2020. Privathusholdningene har også et ansvar i å sortere matavfall, og de fleste har gode muligheter til søppelsortering.

Innhold i matvarer

Storhusholdningsbransjen merker at kundene har blitt mer fokusert på innholdet i maten de får servert, og hvor maten kommer fra. Flere vil vite hvordan dyrene har hatt det, grønnsaker som brukes, sprøytemidler og økologi. 

Jack-frukt

Har du hørt om jack-frukten? Den kan erstatte kjøtt i middagsretter, og er spesielt egnet til å erstatte svin og kylling. Finnes i grønnsakshandler og større butikker. 

Kjøtterstatninger

Vi har hatt alternativer til kjøtt i flere år, men i 2019 kom det enda flere varianter som ser ut som kjøttdeig, pølser, kjøttboller og pålegg – som også smaker slik. Disse er blant annet basert på alger og tang fra sjøen, sopp, erter, soya og ikke minst (utsorterte) grønnsaker.

Lansering nye produsenter og leverandører

Vi er glade for å få med oss følgende i 2019 (i tillegg til de vi har fra før):

  • Flowfood AS
  • A:Kaffe Kaffeautomater AS
  • Fazer Norway AS
  • Ask Brykkhus AS
  • Amka AS
  • Jonas H. Meling AS

Millum

Matinfo er datterselskap av Millum, et norsk teknologiselskap som utvikler og drifter e-handelsløsninger for alle aktører i verdikjeden. De leverer alt fra webbaserte innkjøpsløsninger for de store innkjøpskjedene til e-handelsløsninger for den enkelte leverandør, samt mange ulike tjenester som binder det hele sammen – som matinformasjon (ingredienser, næringsinnhold, allergener etc.) fra Matinfo.  

Nye nettsider

I november kunne vi endelig presentere våre nye nettsider med nytt design. Du kan søke i 20.000 produkter fra leverandører og produsenter. Disse brukes blant annet i oppskrifter som de ulike hoteller og restauranter legger i sin Menybank for å få informasjon om blant annet ingredienser, allergener og merking.  

Overfølsomhet

I tillegg til å være allergisk, kan man også være overfølsom overfor enkelte matvarer. Dette slår ikke ut på tester, og man må derfor prøve seg frem til et riktig kosthold selv. Helst i samarbeid med lege eller kostholdsekspert dersom det er fare for mangler på viktig næring i nytt kosthold.

Produktdata

På Matinfo kan du søke etter matinformasjon fra mange av bransjens produsenter og leverandører - og finne informasjon om blant annet allergener, ingredienser, næringsinnhold og merking i produkter. Det er produsentene og leverandørene selv som legger inn informasjonen, derfor fikk produktsøket en ekstra plass her.

Quinoa

En god erstatter for ris, pasta og poteter i salater og middagsretter. Quinoa er et frø som er full av næringsstoffer og fri for gluten. Den regnes som en komplett proteinkilde, og er derfor også godt egnet for vegetarianere. Det så ut til å være økt bruk av dette frøet i 2019.

Restemat

Vi vet at vi bør spise opp restematen. Mat koster penger, tar lang tid å dyrke og produsere – og bearbeide søppel.

Sammenligne produkter

Visste du at du kan sammenligne inntil tre produkter fra produktsøket vårt? Da blir det enkelt å se hvilke som blant annet har minst sukker eller fett og mest proteiner. Søk

Tarmvennlig mat

Eller magevennlig mat, tilpasset magen til den som skal spise maten. Mange sliter med oppblåst og dårlig mage, og i fjor fikk vi øynene opp for mer tilpasset mat.

Ukurante matvarer

Fullt spiselige grønnsaker og frukt blir kastet eller brukt til dyrefor fordi de har feil størrelse, fasong eller farge. Produktene stoppes allerede før de når dagligvare og restauranter, nettopp fordi de velges bort av oss forbrukere. Dette kan vi gjøre noe med, og det er allerede tatt i bruk av noen – i tillegg til at det er en miljømessig gevinst i å bruke slike matvarer i produksjonen.

Verdifull informasjon

Matinfo gjør det enkelt å dele informasjon om mat- og drikkeprodukter. Ønsker du å hente ut produktdata og bruke vårt innhold, kan du ta kontakt med oss for mer informasjon. Som privatperson finner du all produktinformasjon som produsenter og leverandører registrerer, på produktsidene.

Ærlighet

I produktets produksjonsløp. Matinfo og eier Millum samarbeider med Factlines i arbeidet for at innkjøperne kan ta velinformerte valg og at produsenter og leverandører får dokumentert, synliggjort og evt. forbedret sitt arbeid med etiske og samfunnsmessige innkjøp. Det kommer til gode for forbrukere også.

Økologisk mat

Det er en økning i etterspørselen etter økologisk mat, og i 2019 fikk vi flere alternativer i butikkene så vel som til hotellfrokoster og på buffeter. Stortinget besluttet også at produksjonen av økologisk mat skal være styrt av etterspørsel.

Året som kommer

Vil det bli større etterspørsel etter alkoholfrie drinker i 2020? Fortsetter vi som før med det samme inntaket av kjøtt, eller vil flere øke andelen plantebasert mat? Det blir spennende å følge med trendene for 2020.