Hopp til hovedinnhold

Spis gresskar

Det har bugner av gresskar i butikkene de siste ukene opp mot årets Halloween-feiring. Det kanskje mest kjente gresskaret er den oransje typen som vi bruker til å lage gresskarlykt. Men det er også andre spiselige og gode varianter.

Av: Sofie Vatle 31.10.2017 13:48

gresskarsuppe-mat-insta

Bruksområde for gresskar

Gresskar er en god og allsidig grønnsak i familie med squash, agurk og melon. Matgresskarene kan kokes, syltes, stekes, dampes eller wokes - og er best når de er varmebehandlet.  Pyntegresskar brukes kun til pynt, og finnes i mange varianter og farger.

Gresskar er sunt

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett. Det har derimot høyt innhold av betakaroten, vitamin A, kostfiber og er en god kilde til protein og kalium.

Ulike varianter av matgresskar

  • Butternut-gresskaret brukes ofte i det franske kjøkken, og er spesielt god i bakst
  • Hokkaido er en japansk gresskartype som brukes mye i supper og asiatiske retter. Her kan også skallet brukes
  • Muskatt-gresskaret kommer opprinnelig fra Mexico. Der spises også kjernene som snacks, i salater, frokostblandinger og gjærbakst. Kjernene er spesielt rike på jern. Prøv selv å riste kjernene i en stekepanne
  • Grey-gresskaret er god å bake i ovnen. Det brukes også i bakverk som pai, scones og muffins
  • Tiger cross er god å bruke i varme retter.

Når du skal bruke gresskar i matlaging, tenk at det kan brukes på samme måte som gulrot og søtpotet. De aller fleste gresskarene som selges i Norge er også produsert i Norge.

 

Kilder: frukt.no, Se oppskrifter på frukt.no