Hopp til hovedinnhold

Allergi mot sennepsfrø

Sennep er laget av sennepsfrø og brukes i mange type krydder, sauser og sammensatte matvarer. Det er sjelden å finne kryssreaksjoner på sennep.

Av: Sofie Vatle 03.03.2023 12:27

allergi-mot-sennep

Symptomer

Ved sennepsallergi reagerer man på proteiner i sennepen. Sennep inneholder i tillegg til proteiner flere substanser som kan irritere eller gi andre matoverfølsomhetsreaksjoner.

De fleste sennepproteiner er varmestabile og kan derfor gi allergiske reaksjoner også etter koking og steking. Symptomene er som ved annen allergi. Det kan være hudreaksjoner som elveblest, kløe i munn, hevelse i svelg og lepper, blemmer i munn, øyesymptomer, magesmerter, diaré, kvalme og brekninger eller astmasymptomer.

Det er sjelden man finner kryssreaksjoner ved allergi mot sennepsfrø. Noen få tilfeller er meldt til blomkål, brokkoli, kål eller paranøtter. Sulfitt er et annet allergen som ofte inngår i sennep, og kan gi allergisk reaksjon. Det finnes også noen kryssreaksjoner ved bjørkepollenallergi.

Mat

Sennep finner du ofte i bearbeidede kjøttprodukter, curryretter, marinader, salatdressinger, sauser, sylteagurk, ulike majoneser og supper.

Si fra om allergi

På restaurantbesøk er det viktig å si fra om allergien med en gang, slik at servitør får forklart hvilken mat i menyen som er uten sennep. Særlig dersom det ikke er en oversiktlig merking av allergener i menyen. Du er selv ansvarlig for å si fra, slik at servitør og kokk kan lage mat som er best for deg.

Merking

Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om hva som finnes i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen.

Sennep er en av de 14 merkepliktige allergenene som må utheves i en ingrediensliste. Her på matinfo.no kan du skaffe deg oversikt over produkter som ikke inneholder et bestemt allergen, ved å velge bort allergenet.

 

Kilde: Mattilsynet. Orkla, NAAF