14 merkepliktige allergener
Merking av matvarer skal inneholde informasjon som gjør forbruker i stand til å unngå det de ikke tåler, og gjelder for de 14 mest utbredte allergenene. Disse må merkes tydelig på alt av ferdigpakket mat, i tillegg til at du som jobber med å lage og servere mat må vite eksakt innhold i de ulike rettene som lages.
Viktig også for deg uten matallergi
For den som ikke har allergi, selv eller i nær familie/venner, er det ikke like naturlig å ha dette i tankene når man selv lager mat eller skal servere andre. Men skal du lage mat til venner/barnas venner, eller er kokk på en restaurant, må du ha denne kompetansen.
En fjerdedel av oss reagerer på matvarer
Opp mot 25 % hevdes å ha en eller annen form for allergisk reaksjon på enkelte mattyper. Det er mye, og forklarer hvorfor vi trenger merking av matvarer.
Hvilke produkter kan inneholde allergenene?
For å gjøre det enkelt å finne frem til de ulike allergenene, og hvilke matvarer de kan være en ingrediens i, finner du artiklene til hvert allergen nedenfor. Disse 14 allergenene er spesielt uthevet i en ingrediensliste på varer, eller i menyen på en restaurant.
- Egg
- Fisk
- Gluten
- Melk
- Nøtter
- Peanøtter
- Selleri
- Sennep
- Sesamfrø
- Skalldyr
- Soya
- Svoveldioksid/sulfitter
- Bløtdyr
- Lupin
Pollensesongen kan gi kryssallergi og dermed reaksjoner på mat som ikke er nevnt ovenfor.
Hvorfor merkes ikke flere mattyper?
De 14 mattypene er de flest får en allergisk reaksjon på. Det finnes andre produkter som mindre grupper reagerer på, men som per nå ikke er pliktig å merke i en ingrediensliste og allergenliste. Eksempler på disse er hvitløk og kurkumin (fra gurkemeie). Teoretisk sett kan en utvikle allergi mot hva som helst av ting og materialer som inneholder litt eggehvitestoffer (proteiner).
Matbransjen følger Matinformasjonsforskriften utformet av Mattilsynet. Endres forskriften, tilpasser bransjen endringene.
Kilder: oppgis per artikkel.