Hopp til hovedinnhold

14 merkepliktige allergener

Merking av matvarer skal inneholde informasjon som gjør forbruker i stand til å unngå det de ikke tåler, og gjelder for de 14 mest utbredte allergenene. Disse må merkes tydelig på alt av ferdigpakket mat, i tillegg til at du som jobber med å lage og servere mat må vite eksakt innhold i de ulike rettene som lages.

Av: Sofie Vatle 03.03.2023 11:28

14allergener-ikoner-matinfo

Har du ikke allergi?

De som ikke har allergi, selv eller i nær familie/venner, trenger ikke å tenke på hva maten inneholder. Dermed er det ikke naturlig å tenke på når man selv lager mat eller skal servere andre. Men enten du lager mat til venner/barnas venner, eller er kokk på en restaurant, må du ha denne kompetansen.

En fjerdedel av oss reagerer på matvarer

Opp mot 25 % hevdes å ha en eller annen form for allergisk reaksjon på enkelte mattyper. Det er mye, og forklarer hvorfor vi trenger merking av matvarer.

Hvilke produkter kan inneholde allergenene?

For å gjøre det enkelt å finne frem til de ulike allergenene, og hvilke matvarer de kan være en ingrediens i, finner du artiklene til hvert allergen nedenfor. Disse 14 allergenene er spesielt uthevet i en ingrediensliste på varer, eller i menyen på en restaurant. 

 1. Egg
 2. Fisk
 3. Gluten
 4. Melk
 5. Nøtter
 6. Peanøtter
 7. Selleri
 8. Sennep
 9. Sesamfrø
 10. Skalldyr
 11. Soya
 12. Svoveldioksid/sulfitter
 13. Bløtdyr
 14. Lupin

Pollensesongen kan gi kryssallergi og dermed reaksjoner på mat som ikke er nevnt ovenfor.

Hvorfor merkes ikke flere mattyper?

Disse 14 matallergenene er de flest reagerer allergisk på. Det finnes andre produkter som mindre grupper reagerer på, men som per nå ikke er pliktig å merke i ingredienslister og allergenlister. Eksempler på disse er hvitløk og kurkumin (fra gurkemeie). Teoretisk sett kan en utvikle allergi mot hva som helst av ting og materialer som inneholder litt eggehvitestoffer (proteiner). 
 

Kilder: oppgis per artikkel.