Hopp til hovedinnhold

Fiskeallergi

Allergi overfor fisk skyldes at kroppen reagerer på proteinet i fiskekjøttet. Dette proteinet finnes i mange typer fisk, men de fleste reagerer på fisk fra torskefamilien. Omtrent halvparten av alle fiskeallergikere vil reagere på all slags fisk. Noen tåler fiskeslag som laks, ørret, makrell og ferskvannsfisk, mens noen bare reagerer på rød fisk og tåler for eksempel torsk.

Av: Sofie Vatle 18.01.2017 09:35

laksetallerken

De allergifremkallende stoffene i fisk er meget varmestabile, og det betyr at de ikke forsvinner under koking eller steking.

Allergi for livet

Fiskeallergi er en kraftig form for allergi, med sterke reaksjoner.Ofte er dette en livslang allergi. Enkelte følsomme personer får allergiske reaksjoner hvis de puster inn dampen fra fiskekoking fordi fiskedamp kan gi astmasymptomer.

Symptomer

Personer med fiskeallergi kan få astmasymptomer, mageplager, utslett, rennende øyne og nese. Noen kan få en så kraftig allergisk reaksjon, anafylaktisk sjokk, at de får blodtrykksfall og pusteproblemer. Lege gir motgift i form av allergipenn til de som er mest utsatt. Personer med kraftig allergi skal alltid bære med seg en slik penn.

Mat

Det er mange produkter som inneholder fisk. Ved kjøp av spesielt ferdigvarer er det viktig å lese ingredienslisten nøye. Eksempler på produkter som inneholder fisk er leverpostei (ansjos) og kjøttretter som smaksettes med ansjos, sauser, buljonger, animalsk fett/olje, asiatisk mat og enkelte margariner. I asiatisk mat brukes ofte østerssaus og fiskesaus som fremstilles av fisk og skalldyr. Tran er renset for protein, slik at fiskeallergikeren tåler dette.

Si fra om allergi

På restaurantbesøk er det viktig å si fra om allergien med en gang, slik at servitør får forklart hvilken mat i menyen som er uten fisk.

Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om hva som finnes i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen.Fisker en av de 14 merkepliktige allergenene som må utheves i en ingrediensliste.


Kilder: naaf.no og nhi.no