Fordeler ved fryste matvarer
Fryseren er en helt naturlig måte å ta vare på maten på, og gir maten lang holdbarhet. Særlig i vinter- og vårsesongen når ferskvarer, som grønnsaker, har ligget på lager en stund og mistet noen næringsverdier - eller er importvarer som høstes før de er modne.
Sunt grep for å redusere matsvinn
Enten du handler som privatperson, har en liten kafé eller driver et storkjøkken så lønner det seg å handle inn fryst mat. Da kan du med enkle grep redusere matsvinnet. Husk å velge fryste varer aktivt i menyplanleggingen, spesielt i vinter og vårsesongen. Har du noe på kjølen som begynner å bli på hell? Eller overskudd fra lunsj- eller middag som du vet du ikke kommer til å bruke dagen etter? Frys det ned, så forlenger du holdbarheten og kan benytte det i retter ved en senere anledning.
Husk tett emballasje
Husk å fryse rester ned i tett emballasje og merk det med innhold og dato. Ha system på det du har i fryseren, så er det enklere å ta det med i planleggingen. Husk også at mat som er raskt fryst ned med avansert fryseteknologi, som frosne grønnsaker fra frysedisken, har bedre holdbarhet i fryseren enn mat du selv fryser ned.
5 fordeler med ferskfryste grønnsaker og fisk
Her er fem fordeler med ferskfryste grønnsaker og fisk, som gjelder enten man skal handle og lage mat for en privathusholdning eller storkjøkken.
- Større variasjon på menyen
Frosne grønnsaker gjør det enklere å få i seg et variert utvalg av grønnsaker. Du får kortreiste, norske grønnsaker, også midt på vinteren. Stek eller damp grønnsakene, så har du en fargerik og appetittvekkende kombinasjon som gjør gjestene fornøyde
- Raskt og enkelt
Frosne grønnsaker passer perfekt inn i en hektisk hverdag på kjøkkenet. Takket være lang holdbarhet, kan du enkelt lage og servere sunne og gode lunsjer, middager eller lekre supper. Sørg for at du alltid har fisk, vegetarprodukter og poser med frosne grønnsaker i fryseren
- Redusert matsvinn
Visste du at med fryst mat kan du redusere matsvinnet? Det er bra både for kjøkkenbudsjettet og miljøet. Å fryse mat er en naturlig måte å bevare den på, og gir også lang holdbarhet. Dette gjør at maten ikke blir dårlig før du rekker å servere den. Det er også enkelt å ta ut det du trenger til serveringen – og legge resten tilbake til neste gang du trenger det. I tillegg er fryst mat bra fordi man ved å bruke fryseren smart, slipper å planlegge for mye i en hektisk hverdag. Grønnsakene er ferdig kuttet, og man kan velge blandinger med ulike grønnsaker som gjør at man enklere kan tilberede mat med mindre svinn
- Sunn økonomi
Mange tenker fortsatt at frosne grønnsaker er dyrt, men husk at når du kjøper frosne grønnsaker kjøper du kun 100 % råvare! I tillegg sparer du tiden du ville brukt på å skrelle og kutte opp råvarene. Du behøver heller ikke kaste deler av grønnsakene du ikke får brukt. Bruk det du trenger, og putt resten tilbake i fryseren
- Fryser inn alt det gode
Å fryse ned grønnsaker er som å skru på naturens pauseknapp. Da fryses også den bakterielle aktiviteten, som ved romtemperatur vil bryte ned maten, og forringe næringsinnholdet. Frosne grønnsaker krever derfor heller ingen konserveringsmidler eller kunstige tilsetningsstoffer. Det er nettopp disse egenskapene som gjør dypfrysing til en av de beste bevaringsteknikkene, både når det gjelder hygiene og ernæring
Sammen i kampen mot matsvinn
Matsvinn er et viktig tema for matbransjen, og alle må ta en del av ansvaret. I tillegg til å jobbe med å redusere svinnet i egne fabrikker, ønsker bl.a. Findus å skape debatt rundt matsvinn-problematikken. De ønsker å engasjere både forbrukerne, restauranter og resten av serveringsbransjen, og komme med tips og gode råd til hvordan alle kan bidra med å redusere matsvinnet.
Samarbeid mot matsvinn
Hvert 10. minutt kastes 5 tonn fullt spiselig mat i Norge. Forbrukerne står for over halvparten av dette svinnet, og matbransjen står også for sin andel. For å få til en løsning på dette er det viktig at vi alle samarbeider. Forskning viser at ved å velge fryst mat kan du redusere matsvinnet hjemme med opptil 47 %, sammenlignet med kjølte eller ferske alternativer.
Råd for å unngå unødvendig matsvinn
Du kan – uten stor innsats – ta noen grep i hverdagen for å kaste mindre mat.
- Innfør Dagens resterett på din meny! Mange har blitt mer interessert i å bidra i kampen mot matsvinn, og vil helt klart hjelpe til. Privathusholdninger kan f.eks. ha rester et par ganger i uken, eller bruke middagsrestene til lunsj
- Rydd på kjølen, i fryser og tørrskap jevnlig, slik at du vet hva du har
- Oppbevar maten riktig, slik at den holder seg lengst mulig
- Ikke server for store porsjoner. Det kan være fint både for helsa til gjesten og matsvinnet på ditt kjøkken å ha riktig porsjonsstørrelse på det du serverer
3 kjappe tips
1. Tenk deg om før du kaster maten i søpla. Se, lukt og smak
2. Planlegg måltidene godt. Bruk det du trenger, frys eller kjøl ned resten
3. Bruk fryseren. Fryst mat kan redusere matsvinnet
Kilder: Heidi Loose, Brand Manager i Findus