Hva er en porsjon frukt/grønt?
Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst fem porsjoner frukt og grønt hver dag. Dette er viktig for å opprettholde god helse og forebygge livsstilssykdommer. I 2022 viste undersøkelser at vi i Norge gjennomsnittlig kun spiser 2,9 porsjoner av de anbefalte 5.

Vi spiser generelt for lite frukt og grønt i Norge, og undersøkelser i 2023 viser at kun 1 av 5 nå spiser anbefalt mengde. Nedgangen økte under Covid, hvor mange hadde hjemmekontor- og skole , og antas å fortsette nå som følge av de økte matprisene.
Siden frukt og grønt også kan inntas i form av juice og smoothies, tar vi med ca. mengde for "et glass" også.
Din egen håndfull
Generelt er en porsjon din egen håndfull med aktuell mat. Noen gjør det enklere og vurderer en porsjon til ca. 100 gram. En porsjon for et barn er barnets håndfull. Enkelt og greit.
Frukt og bær
En porsjon kan f.eks. være en mellomstor frukt som eple, banan eller pære eller en del av en større frukt som melon, ananas eller mango. Det kan også være en håndfull mindre frukt som druer, plommer og kiwi eller en håndfull bær. Vi tenker på frukt og bær i alle formater; frisk, fryst, hermetisk, i hjemmelaget smoothie, e.l.
Grønnsaker og salat
En porsjon er omtrent en håndfull grønnsaker og salat. En porsjon kan for eksempel være en stor tomat, syv cherrytomater, en gulrot, en håndfull brokkoli eller en liten bolle med salat. Vi tenker på grønnsaker i alle formater; fersk, fryst, hermetisk, kokt, stekt, i hjemmelaget smoothie, e.l.
Juice (ikke nektar)
Et glass juice er ca. 2 dl. Med juice tenker vi på ren frukt - og/eller grønnsaksjuice. Ikke nektar, eller andre ikke-rene juiceprodukter. En porsjon er definert som 1 dl, dvs. et ½ glass juice.
Smoothie (kjøpt, ikke hjemmelaget)
Et glass smoothie er ca. 2 dl, som juice. Her tenker vi på alle typer kjøpt smoothie, av frukt og/eller grønnsaker. En porsjon er definert som 1 dl., dvs. et ½ glass smoothie.
Hva med en middagsporsjon?
En middag defineres litt annerledes enn porsjonene for "fem om dagen". Generelt kan du tenke at tallerkenen deles i tre:
1/3 kjøtt, fisk, egg eller belgvekster
1/3 grønnsaker
1/3 pasta, ris, poteter eller brød
Kilder: ofg.no, kantar, helsedirektoratet.no, matprat.no