Ja takk til mer fullkorn
For mange er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Spesielt nordmenn er kjent for sin matpakke med brødmat. Men velger vi grovt nok?
Kornforbruket hos det norske folk var nedadgående i perioden 2005-2018. Det er ulike årsaker til dette, blant annet et økende utvalg av alternative frokoster og lunsjer i tillegg til ulike trender om ikke å spise kornmat pga karbohydratene. De siste årene har det imidlertid snudd noe. Men ennå får én av fire i seg for lite fullkorn. 90 % av oss vet ikke hvor mye fullkorn vi bør spise daglig, og kun én av tre tror vi spiser nok.
Hvorfor skal vi spise fullkorn?
Det er en klar sammenheng mellom inntak av fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer - og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Fullkorn inneholder bestanddeler og kostfiber som har en gunstig effekt på tarmfunksjon, blodsukkerregulering og kolesterolnivå. Dette bør være god nok grunn til å velge de grove variantene av brød og korn i matlagingen.
Spis grove kornprodukter hver dag
Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet* og Brødskalaen** som hjelpemidler. De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.
Velg en av alternativene nedenfor, så får du i deg din daglige dose fullkorn og fiber
- Fire brødskiver hvor største andel mel er sammalt
- Én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød
- Én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornpasta eller fullkornris
- To tallerkener havregrøt
Hvorfor 70-90 gram?
Undersøkelser viser at dette inntaket av sammalt mel og fullkorn hver dag (tørr vekt) - gir
- 38 % reduksjon i risiko for hjertesykdom
- 30 % reduksjon i risikoen for slag
- 23 % reduksjon i risikoen for kreft
- 29 % reduksjon i risikoen for tidlig død
- 38 % og 54 % reduksjon i risikoen for å dø hhv. av luftveissykdommer og diabetes
I tillegg til fullkorn, får man også i seg mye fiber og viktige vitaminer og mineraler. Fullkornprodukter gir også en lang metthetsfølelse.
Merkeordningen
Merkeordningen ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Mattilsynet og Helsedirektoratet i 2006. BKLF eier merkeordningen. Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å benytte seg av merkeordningen.
* Nøkkelhullmerket betyr at produktet inneholder mindre fett, sukker, salt og mer fiber enn samme type produkter.
** Brødskalaen viser hvor stor del av brødet som er grovt.
Glutenallergi
Ca. 1-2 % i Norge har glutenallergi, og må derfor finne alternativer til fullkorn. Gluten finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Gluten finnes ikke i havre, men pga produksjonsløpet kan det forekomme likevel. Glutenallergikere må finne andre måter å få i seg nok næringsstoffer som jern, Vitamin D og kalsium - som ikke-glutenallergikere får i seg ved å spise grovt brød.
Kilder: BKLF, helsenorge.no, brodogkorn.no, helsedirektoratet.no