Verdens brøddag
Brødet er en stor del av nordmenns identitet, og har for mange en plass i flere av dagens måltider. Hele 96 % av oss spiser brød regelmessig, og vi spiser gjennomsnittlig fem brødskiver daglig. 16. oktober er verdens brøddag, en dag som har blitt markert i Norge i mange år.
Hvorfor brød?
- Brød smaker og lukter godt. Den som ikke har allergi kan gå i hvilken som helst butikk/bakeri og kjøpe nystekt, duftende brød. Eller du kan bake selv. Det er det beste. Har du matallergi, f eks mot gluten, kan det lønne seg enda mer å bake selv. Her finner du ulike oppskrifter på glutenfritt brød og her på vanlige brød med gluten
- Det gir energi og viktige næringsstoffer, blant annet b-vitaminer som er viktige for energiomsetningen i kroppen - og antioksidanter i fiberet som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og tykktarmskreft. Brød er også viktigste kilde til inntak av mineralet jern
- Det er klimavennlig å spise mat av korn, da store mengder dyrkes i Norge. Korn er også plantemat og dermed "grønn mat". Norge befinner seg langt nord, og klimaet gjør at det norske kornet noen år inneholder for lite proteiner (gluten). Da må det disse årene importeres mer matkorn enn landet produserer selv. Det er strenge kvalitetskrav og sporbarhet til matvarer, hvor også opprinnelsesland må merkes. Kornet med lite protein blir da brukt i dyrefôr
- Det er bra for magen og hjertet. Brød, særlig grovt brød, har mye fiber som er bra for mage- og tarmsystemet. Det gir god metthetsfølelse, hindrer forstoppelse og stabiliserer blodsukkeret.
Det er enkelt å lage brød selv. Det kan også gjøres ganske raskt og billig. Enten du baker brødet selv eller kjøper på butikken, er prisen per brødskive lav ift. mengden du får.
Nyt ditt brød med god samvittighet, enten du henter det i brødhyllen, som bake-off, hos bakeren eller du baker selv.