Hopp til hovedinnhold

Melkeallergi

Melkeallergi er en allergisk sykdom der kroppens immunsystem danner antistoffer mot proteiner i melken (kasein og myse) og produkter som inneholder melk. Kumelk er den vanlige årsaken, men melk fra sau, geit og andre pattedyr kan også forårsake en reaksjon. Rundt 2-3 % av barn har melkeallergi, og mindre enn 1 % av voksne. De fleste vokser av seg allergien før skolealder.

Av: Sofie Vatle 18.01.2017 09:25

Melk i glass og mugge
Melk i glass og mugge

Symptomer

Den allergiske reaksjonen kommer minutter til timer etter inntak av melk. Symptomer og tegn spenner fra milde til alvorlige og kan inkludere hvesing, brekninger, elveblest, utslett og kløe og fordøyelsesproblemer. I noen få tilfeller kan melkeallergi forårsake allergisk sjokk (anafylaksi) - som er en alvorlig og livstruende tilstand.

Melkeallergi vs. laktoseintoleranse

Melkeallergi må ikke forveksles med laktoseintoleranse, hvor man reagerer på melkesukkeret (lactose).Generelt blir man ved kumelkallergi dårligere og har symptomer fra flere deler av kroppen enn barn med laktoseintoleranse.

Melk i mat

Foruten melk finnes melkeproteiner i ost, smør og sjokolade. Men også i ferdigmat som brød, pålegg, margarin, suppeposer, sauser, blandingsprodukter av kjøtt/fisk, barnegrøter, fruktpureer, kaker, kjeks, godteri mm. Det er viktig å lese intredienslisten nøye.

Deklarasjon på melk

Melk deklareres også som kasein, kaseinat, myse, crème fraiche, fløte, fløteis, kjernemelkpulver, laktalbumin, margarin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, tørrmelk, yoghurt og yoghurtpulver.

Risiko for feilernæring

Regelmessig oppfølging av lege er viktig når man fjerner melk fra maten, for å unngå feilernæring. Melk bidrar med ca 70 % av kalsiuminntaket, 70 % av jodinntaket, 25 % av proteininntaket samt en stor del av B-vitamin og sporstoffinntaket.

Melk er en av de 14 merkepliktige allergenene som må utheves i en ingrediensliste. Her på matinfo.no kan du skaffe deg oversikt over produkter som ikke inneholder et bestemt allergen.

Kilder: naaf.nomelk.no, nhi.no