Hopp til hovedinnhold

Soyaallergi

Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om hva som finnes i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen. Dette er en innarbeidet rutine for de fleste nå. Soya er en av de 14 merkepliktige allergenene som må utheves i en ingrediensliste.

Av: Sofie Vatle 29.10.2018 11:31

soyaprodukter

Hva er allergi mot soya?

Soyabønnen er en belgfrukt og tilhører erteblomstfamilien. Ved allergisk reaksjon mot soya reagerer kroppen på enkelte av proteinene i soyabønnen. Oftest oppdages soyaallergi hos spedbarn ved at de får morsmelkerstatning basert på soya. F. eks. ved allergi mot kumelk. Det er enkelt å ha et fullverdig kosthold uten soya. De fleste vokser av seg allergien. 

Symptomer

Symptomene er alt fra lett ubehag til kraftige reaksjoner i form av diaré, magesmerter, forverring av eksem, pusteproblemer og allergisk sjokk. Soyaallergikere kan kryssreagere med erter, peanøtter og andre belgfrukter.

Risiko

Det ser ut til at barn som er allergiske mot kumelk har økt risiko for å utvikle soyaallergi ved introduksjon i første leveår. Å være sensibel mot soya er relativt vanlig, kraftige reaksjoner er mindre vanlig.

Hvor finnes soyaprotein?

Fra soya kan vi utvinne protein, stivelse, olje og fiber som igjen er gode ingredienser i sammensatte matvarer. Soyaproteinet har høyt næringsinnhold og funksjonelle egenskaper som gjør det bra å bruke i f. eks. hamburgere, fiskekaker, pizza, brød og bakevarer. Det er også brukt i stor grad som erstatning hos melkeallergikere og cøliakere. Mye vegetarisk mat og helsekost er også basert på soya.

Produkter

Det er viktig å lese ingredienslistene nøye om du har allergier. Soyaprotein brukes i stadig flere matvarer, nettopp fordi både bønner og vann kan brukes til så mye. Betegnelser å passe på er

  • soyaprotein
  • soyamel
  • soyabønner
  • miso
  • tofu
  • vegetabilsk protein
  • soyasaus

 

Kilder: naaf.no, nhi.no, bramat.no