Hopp til hovedinnhold

Det usunne saltet

I følge forskning spiser nordmenn dobbelt så mye salt som anbefalt. Dosen er anslått til 10 gram per dag for menn og 7,5 gram per kvinner, mens det på sikt skal reduseres til fem gram.

Av: Sofie Vatle 09.03.2020 13:03

ulike-salttyper

Matvarebransjen og helsemyndighetene gikk i 2016 sammen om å redusere saltinntaket i Norge. Dette skulle reduseres med 15 prosent innen 2018, 20 prosent innen 2021 og 30 prosent innen 2025. Reduksjonen av saltet i matvarer må reduseres over tid for at vi ikke skal merke at reduksjonen skjer, og dermed risikere å ikke like maten.

Hvordan får vi i oss salt?

10-20 % av saltet tilsetter vi i maten selv. Resten kommer fra ferdig bearbeidet mat, særlig brød og kjøttprodukter. Matvarebransjen har begynt å redusere saltmengden i f. eks. brød, som i verste fall har like mye salt som peanøtter.

Hvorfor er det viktig å redusere saltinntaket?

Et høyt saltinntak er forbundet med økt blodtrykk som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Andre effekter er også arrdannelse i hjertemuskelen, stive blodårer og fortykning av blodåreveggen. I tillegg menes det å være en årsak til magekreft.

Er det forskjell på salt?

Salt består av natriumklorid. Det finnes mange typer salt, men de inneholder alltid natrium. Mange mener at gourmetsalt er bedre enn vanlig bordsalt. Noen av gourmesalt-versjonene inneholder flere mineraler som magnesium og sink, men disse mengdene er så små i ft. hva man kan spise, at de ikke utgjør noen vesentlig forskjell.

Natriuminnholdet i de ulike salttypene:

  • Vanlig bordsalt, ca. 39 %
  • Maldonsalt eller lignende flaksalt, 39 %
  • Havsalt, 38 %
  • Himalayasalt (bergsalt), 38 %
  • Urtesalt, 30 % eller mer
  • Seltin, ca 20 %

Det er også mye salt i ulike krydderblandinger. Det er best å lage maten selv, og helst erstatte saltet med urter. Mange grønnsaker har også naturlig mye smak, og kan med fordel erstatte mer av kostholdet som følge av gode vitaminer og fibre i tillegg til tydelig smak uten salt.

 

Kilder: nrk.no/livsstil, helsenorge.nobrodogkorn.no, helsedirektoratet.no