Hopp til hovedinnhold

Hva er et bærekraftig kosthold?

Bærekraft er et mye brukt ord i mediene, og vi er ekstra opptatt av bærekraftig mat i storhusholdningbransjen. Men vet du hva som inngår i å ha et bærekraftig kosthold?

Av: Sofie Vatle 02.06.2018 08:59

quinoabrod-insta

Definisjon bærekraftig kosthold

I følge FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO er et bærekraftig kosthold et kosthold som har lav innvirkning på miljøet og bidrar til mat- og ernæringssikkerhet og et sunt liv for nåværende og fremtidige generasjoner. Et bærekraftig kosthold beskytter biologisk mangfold og økosystemer, er kulturelt akseptabelt, tilgjengelig, økonomisk rettferdig, trygt og sunt, og sørger for optimal ressursbruk. En bærekraftig matproduksjon skal gi matsikkerhet og god ernæring for alle, uten å redusere muligheten for de kommende generasjoner til det samme.

Bærekraft mer enn karbonfotavtrykk

Bærekraftbegrepet omfatter dermed forurensning, biologisk mangfold og økosystemer, kultur, helse, økonomi og ressursbruk. Per nå finnes det mest håndfaste tall på klimaeffekten.

Storhusholdningsbransjen

I matbransjen har man, som mange kjenner til, gått sammen med regjeringen om å kutte matsvinn. "Kutt matsvinn 2020" . Eksempler på tiltak er reduksjon i størrelsen på tallerkener, mindre mengde på buffeten om gangen slik at maten ligger kortest mulig tid på bordet og det ikke blir så mye til overs, skilt a la "fyll kun på tallerkenen det du spiser" etc. I tillegg har flere i storhusholdningsbransjen og dagligvarebransjen nylig begynt å planlegge fjerning av plast som sugerør, bestikk, coctailpinner, plastlogg til kopper etc. - og på den måten kutte store mengder plast per år.

Hva kan du som privatperson gjøre?

Vi kaster i snitt hver tredje bærepose med mat, mye av dette som følge av dårlig planlegging. I tillegg til å velge de mest plantebaserte og sunne alternativene, bør vi også tenke over

Maten har blitt jobbet mye med før den når et privat hjem. Fra å sette potetene i jorden eller fø opp grisene - via høsting og slakting til bearbeiding, pakking og utkjøring til butikkene. Enten du handler selv eller bestiller matvarer levert på døren, er det viktig å legge inn planene for å spise opp restemat. Restene etter middagen kan bli en god lunsj, og kjøttet fra en dag kan inngå i salaten den neste. Skal du kjøpe en kopp kaffe på vei til jobb, kan du ta med din egen kopp og spare miljøet ved å redusere bruk av plastkopper.

Matkasting usunt for miljøet

De aller fleste vet hva som er sunn mat og hvorfor vi ikke skal kaste mat. Det som gjenstår er å få dette til i praksis. I en travel hverdag har man liten tid til å forberede og lage mat. Det blir ofte lettvinte løsninger, gjerne med halvfabrikata og uten tanke for om man lager for mye mat.

Bærekraftige råd

  • Spis mer frukt, bær og grønnsaker - helst de norskproduserte i sesong
  • Drikk vann som tørstedrikk
  • Velg fullkornsprodukter
  • Spis mer fisk enn kjøtt
  • Spis magre meieri- og kjøttprodukter

matinfo.no kan du søke opp over 18.000 varer og sjekke bl. a. næringsinnhold per 100 g i disse. Les mer om Helsedirektoratets 12 kostråd i artikkelen nede til venstre på denne siden.

 

Kilder: Helsedirektoratet, nibio.no, matvett.no, hsmai