Hopp til hovedinnhold

Hva er tilsetningsstoffer?

Ved høytider, bursdager og Halloween gjør mange av oss større innkjøp av godterier enn normalt. Barn og voksne skal få kose seg med godsaker, gjerne fargerike og morsomme. En gjenganger om temaet fargerikt godteri, er alle tilsetningsstoffene i disse og spesielt tilknyttet fargen.

Av: Sofie Vatle 08.04.2019 11:06

iStock-153002885-estoffer-lys

Forklaring på tilsetningsstoffer

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. Tilsetningsstoffer er alltid deklarert. Noen ganger står de oppført med sitt respektive navn, andre ganger har de fått en europeisk kode (E-nummer).

Det er fire hovedgrupper av tilsetningsstoffer:

  1. E 100-199 - Fargestoffer
  2. E 200-299 - Konserveringsmidler
  3. E 300-399 - Antioksidanter
  4. E 400-499 - Konsistensmidler eller fortykningsmidler

Gruppene 2 og 3 tilsettes for å forlenge matens holdbarhet ved å hemme vekst av bakterier, mugg og gjær. Gruppe 1 tilsettes for å gi maten ønsket farge og gruppe 4 tilsettes for ønsket tykkhetsgrad.

Kan man reagere allergisk på tilsetningsstoffer?

Det er flere tilsetningsstoffer man kan reagere på. Noen finnes naturlig i bær og frukt, i små mengder. Andre er fabrikklaget. Det er flest atopikere som opplever overfølsomhet mot tilsetningsstoffer, som for eksempel konserveringsmidlene svoveldioksid og sulfitter.

Symptomer kan være kløe, elveblest, astmaanfall, kløende utslett eller hudirritasjon og plager fra mage/tarm. Forbigående rødme og varmhetsfølelse i ansiktet eller hodepine kan også forekomme.

Merking

Alle tilsetningsstoffer skal være merket, både i ferdigpakket og ikke-ferdigpakket mat. De merkes etter fallende mengde i en ingrediensliste, som annet innhold.

Tilsetningsstoffene finnes i saft, syltetøy, sauser, supper og dressinger - og ikke minst i godterier og leskedrikker.

 

Kilde:  naaf.no, mattilsynet.no, matvareguiden.no