Hopp til hovedinnhold

Sukker

Sukker er et molekyl satt sammen av fruktose (fruktsukker) og glukose (det vi har naturlig i blodomløpet vårt). Det finnes ingen forskning som tilsier at sukker i seg selv kan skade kroppen, men vi vet at mengden av sukker i kostholdet har innvirkning på helsen vår.

Av: Sofie Vatle 27.06.2017 12:13

sukker-insta

Sukker forbindes med økt risiko for overvekt og fedme, hull i tennene og tannerosjon (slitasje av tannemaljen som følge av drikke med lav PH verdi). Likevel er det vanskelig å unngå sukker i maten. Både fordi det finnes i mange produkter, men også fordi vi er født til å like smaken av søtt.

Anbefalt mengde

Norske helsemyndigheter anbefaler at sukkerinntaket er mindre enn 10 % av det totale energiinntaket i kosten. Vi ligger fortsatt over det anbefalte nivået, med en reduksjon fra 17 til 13 % fra 2000 - 2015. Det tilsvarer en reduksjon i engrosforbruket fra 43 til 27 kilo per innbygger. De siste årene har forbruket blitt redusert med 25 %, og reduksjonen fortsetter.

Sukkeret bør begrenses:

  • fordi tilsatt sukker gir kalorier uten å bidra med livsnødvendige næringsstoffer
  • for å sikre inntaket av kostfiber, vitaminer og mineralstoffer
  • for å minske risikoen for tannråte
  • fordi sukker, og særlig drikke med mye sukker, kan øke det samlede energiinntaket og risikoen for overvekt

Kilder

Det er brus, saft og godteri som bidrar med mesteparten av sukkeret i alle aldersgrupper. Inntaket er likevel høyest hos de unge.

Tilsatt sukker

Sukker tilsettes i mat og drikke ved industriell produksjon. Dette sukkeret gir kun energi, ingen vitaminer og mineraler og kan defineres som tomme kalorier. Eksempler på produkter med tilsatt sukker er kaker, kjeks, godteri, saft og brus. Det er dette sukkeret vi bør redusere.

Naturlig sukker

Kommer naturlig i mat og drikke sammen med vitaminer og mineraler. Eksempler: fruktsukker (fruktose) og melkesukker (laktose) som finnes naturlig i frukt og melk.

Matprodusentene reduserer sukkeret

Tine er et godt eksempel på en matprodusent som tar reduksjon av sukker på alvor. De har de siste ti årene redusert sukkerinnholdet i sine produkter med én million kilo sukker per år. Årsaken til at de reduserer litt og litt om gangen, er for at vi forbrukere skal venne oss til denne reduksjonen. For de fleste av oss har ikke merket endringen i favorittproduktene våre.

 

Kilder: Helsedirektoratet, Tine