Hopp til hovedinnhold

Deilig restemat med egg

Egg har en fast plass i kjøleskapet hos de fleste. Norske egg er trygge lenge etter stemplingsdatoen, og gir rimelige og sunne restemiddager hele året.

Av: Sofie Vatle 03.01.2021 10:19

shutterstock_278801741-pyttipanne

Langtidsholdbare norske egg

Egg stemples med en dato på eggekartongen. Dette er en veiledende "Best før-men ikke dårlig etter"-dato, og norske egg som oppbevares i kjøleskap holder seg altså like gode lenge etter utgått dato, sier kommunikasjonsjef Åse Kringlebotn i Nortura, med lang fartstid i eggfaget.

Mye godt av rester

Har du egg, blir det middag! For du har alltids noe å spise sammen med egg, og du kan trylle fram lekre restermiddager, så lenge du har egg i huset. La det gå sport i å se hva du kan lage; og har du barn, er det god matoppdragelse i å lage mat av rester sammen, sier hun.

Test egget!

Har du tatt egg ut av eggekartongen, slik at du er i tvil om hvor gamle eggene er? Knekk ett egg av gangen i en kopp. Bruk sansene; se, lukt og smak! Ser det greit ut, med plommen og hviten adskilt i koppen? Lukt på egget; lukter det friskt, er det helt trygt å spise. Ta gjerne en liten smak om du skulle være i tvil. Norske egg, som har vært oppbevart i kjøleskap, og som ikke har knekk eller skader i eggeskallet, er trygge i mange uker. Så, ikke kast fullgod mat!

Mer egg i kostholdet

De siste årene har vi registrert en jevn økning i forbruket av egg, og dette vil nok fortsette også i 2018, spår Kringlebotn. Helsemyndighetene våre anbefaler egg som en del av hverdagskosten til alle grupper av befolkningen. Egg gir nyttige tilskudd av en lang rekke næringsstoffer, avslutter Åse Kringlebotn, som er utdannet ernæringsfysiolog.

Noen restemat-tips med egg:

  • Pytt i panne med speilegg
    Rester av kjøtt, pølser, bacon og kokte poteter, løk eller purre brunes i en stekepanne. Serveres med speilegg, brød og salat
  • Ostesmørbrød med omelett
    Lag porsjonsomeletter i liten stekepanne av 2 egg, 2 ss vann og litt salt. Brett sammen og legg på ristet brød, en osteskive over og gratinér i varm stekeovn eller i stekepanne under lokk til osten smelter
  • Januar-omelett
    Lag porsjonsomeletter som over, og legg rester av kjøtt, fisk, ost mm. på den ene halvdelen. Brett omeletten i to og spis med godt brød og noe grønt
  • Pizza-overraskelse
    Lag en "pizzabunn" ved å piske sammen 4 egg, 4 ss vann, 2 ss. hvetemel og 1 ts salt. Hell i en middels varm stekepanne og la bunnen stivne før du har på pizzafyll og topper med ost. La steke under lokk til osten har smeltet
  • Bondeomelett
    Skjær 3-4 kokte poteter og 1-2 røkte pølser, julepølser eller 3-4 medisterkaker i biter, og stek det lett i stekepanne. Ha gjerne også i rester av bacon. Pisk sammen 6 egg, 4 ss vann og1 ss salt og hell over det i pannen. Legg på finskåret purre og tomatskiver, og la omeletten stivne ved svak varme. Med brød og salat til er dette deilig middag for to-tre
  • Ovnspannekake (Fleskepannekake)
    Stek ca. 200 g lettsaltet sideflesk eller bacon i terninger i langpannen i ovn i ca. 10 minutter ved 220 ºC. Hell på 1 porsjon pannekakerøre av fire egg, klipp gressløk over og stek videre i ca. 15 minutter eller til pannekaken er stivnet og gyllenbrun
  • Makaronigrateng
  • Ha nykokt, avrent makaroni i en smurt, ildfast form. Skjær rester av kjøttpålegg, juleskinke eller andre kjøtt- eller fiske-rester (100 – 200 g) i biter/terninger og fordel over. Pisk 4 egg og 2 dl melk lett sammen med en gaffel og ha i 1 ts salt og litt nykvernet pepper. Hell over formen. Dryss litt revet ost (ca. 100 g) over og stek gratengen ved 180 – 200 ºC, til den er gyllenbrun. Server f.eks. med revne gulrøtter og kokte poteter
  • Arme riddere
    Pisk sammen 4 egg, 4 dl melk og ½ ts salt, og hell i et flatt fat med kanter. Legg i så mange loff- eller brødskiver (gjerne rester av tørt brød) som det er plass til, og la brødet bli gjennom-bløtet. Snu på brødskivene. La brødskivene renne av seg og stek dem gyllenbrune på begge sider i litt smør i varm stekepanne. Spis nylaget med rørte bær, syltetøy eller friske bær. Et dryss av sukker og kanel smaker godt
  • Rike middags-riddere
    Som arme riddere, men legg på rester av kjøtt- eller fiskepålegg, og ost, og stek til osten smelter
  • Pannekaker og vafler
    Oppskrifter finner du lett, og uten sukker i røra kan du lett lage middagsvarianter med rester av kjøtt, fisk, pålegg, ost, poteter og kokte grønnsaker. Bruk fantasi og kreativitet!

 

Eggetips for det nye året:

  • Temperér eggene:
    Egg skal "bo i kjøleskapet", men kan med fordel "overnatte på kjøkkenbenken" før bruk; så de blir tempererte. Da er de bedre å piske til stiv eggedosis, til sukkerbrød, hjemmelaget is og fromasj. De sprekker ikke så lett i kokende vann, og de er lettere å skrelle i hardkokt tilstand
  • Frys restene! Får du eggehviter til overs? Eller eggeplommer? Visp dem lett med en gaffel og frys i tett plastemballasje
  • Fikk du egg med doble plommer? Det er en vanlig "nybegynnerfeil" at unge høner slår ett eggeskall rundt to plommer! Helt naturlig, og en bonus til deg!

 

Kilde: Matfaglig kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn, Nortura