Hopp til hovedinnhold

Eggeallergi

Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om innholdet i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen. Egg er en av de 14 merkepliktige allergenene som må utheves i en ingrediensliste.

Av: Sofie Vatle 20.01.2017 08:48

eggeallergi-980x600

Hva er eggeallergi?

Eggeallergi er en allergisk reaksjon mot proteiner som finnes i egg. Allergi er en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter proteiner som skadelige for kroppen. Det er mest vanlig å reagere på hviten, men noen reagerer også på plommen. Allergien kan opptre så tidlig som spedbarnsalderen, mens de fleste vokser den av seg innen skolealder.

Symptomer

Symptomene varierer fra person til person. Det kan være hudreaksjoner som elveblest, kløe i munn, hevelse i svelg og lepper, blemmer i munn, øyesymptomer, magesmerter, diaré, kvalme og brekninger eller astmasymptomer. Noen får symptomene bare ved å oppholde seg i samme rom som egg tilberedes, andre får kun symptomer ved inntak.

Risiko

Det er høyere risiko for å utvikle eggeallergi om barnet har atopisk eksem eller har foreldre med astma eller allergi.

Ved mistanke om eggeallergi

Får barnet symptomene ved inntak av egg, inkludert om mor spiser produkter med egg og ammer, bør lege kontaktes for å avklare om årsaken er eggeallergi. Barnet, samt mor i ammeperioden, må holdes helt borte fra egg så lenge allergien varer. 

Mat og oppskrifter

Det er mange produkter, spesielt kaker og bakst, som inneholder egg. Men det er også mange produkter som finnes uten egg, eller er enkelt å lage uten egg. Du finner bl.a. noen gode oppskrifter på naaf.no og lhl.no.

Ved kjøp av spesielt ferdigvarer er det viktig å lese ingredienslisten nøye. Eksempler på produkter med egg er kaviar, leverpostei, boller og kaker. På restaurantbesøk er det viktig å si fra om allergien med en gang, slik at servitør får forklart hvilken mat i menyen som er uten egg, og kjøkkenet får forberedt matlagingen uten allergenet.

Deklarasjon på egg

Eggehvite, eggeplomme, eggepulver, ovalbumin, Lysozym (E 1105).

 

Kilder: naaf.no og nhi.no