Hopp til hovedinnhold

Den norske epledagen

Butikker og hager bugner av spisemodne norske epler fra september til november. Siste tirsdag i september feirer vi den norske epledagen, med en god unnskyldning til å lage noe ekstra godt av epler.

Av: Sofie Vatle 28.09.2018 10:53

eplekake

De viktigste norske sortene

  • Summerred
  • Aroma
  • Discovery
  • Rød Gravenstein
  • Rød Aroma
  • Julyred
  • Åkerø
  • Rød Prins/Kronprins
  • Lobo
  • vanlig Gravenstein
  • nyere sorter som Caroll og Geneva Early

I tillegg er det mange eplesorter fra andre land i butikkene året rundt.

Egenskaper

Epler har et høyt fiberinnhold og er derfor bra for fordøyelsen. Det inneholder ikke så mye vitaminer og mineraler; men spiser du eple med skallet på, får du i deg noe C-vitaminer. Lagringsepler har mer vitamin C enn tidligepler. Vi spiser ca. 10 kg epler i året. Det er også den mest populære frukten etter banan.

Allergisk reaksjon på eple

Dersom du er allergisk mot bjørk, hassel, or og/eller salix kan du også kryssreagere på blant annet rå epler. Da kan du spise varmebehandlede epler som f. eks. i eplemuffins, eplekake og syltetøy.

Oppskrifter

Det er mange spennende oppskrifter med epler ved enkle søk på nett.

 

Kilder: frukt.no