Hopp til hovedinnhold

Drikketrender 2023

Sammen med en økende interesse for asiatisk mat, øker også interessen for drikke fra Asia. Samtidig fortsetter mange av trendene fra i fjor - som NoLo og mer klimavennlig drikke. Kanskje med unntak av potetmelken som noen spådde skulle bli en hit. Den har vi hørt lite om.

Av: Sofie Vatle 01.02.2023 09:53

drinktrender2023

Årets drink?

Negroni Sbagliato med prosecco tok av i 2022, sammen med den stadig og flerårige populære sommerdrikken Aperol Spritz. I 2023 tyder interessen i sosiale medier på at Kir Royale kan bli årets første trend. Soju, en Koreansk risdrikk, spås også å bli populær. Den serveres både som shot og blandet til drink. 

Fortsatt fokus på lavt alkoholnivå og færre kalorier

NoLo (No or Low alcohol) er kanskje ikke en trend lenger, siden det har vart i noen år, men er så fremtredende at den blir med i år også. Flere fortsetter å velge alkoholfrie alternativer og/eller varianter med mindre kalorier. Det er tanken på god helse som gjør at særlig unge drikker alkoholfritt. Men også at noen ikke liker rusen, tenker mental helse – eller synes det er for dyrt.

Vinmonopolet melder om rekordsalg av alkoholfri drikke i 2022. Også på restauranter og utesteder er det økende etterspørsel. Det gjelder både øl, vin og drinker. Og serveringsbransjen har løftet de første mocktails'ene til et annet nivå, samtidig som de har fått et bredere utvalg av alkoholfrie varianter fra produsentene. 

Ferdigmikset

I kartong eller enhet, de ferdigblandede drinkene selger – og det sies å fortsette. Både for å gjøre arbeidet lettere for serveringsstedene, men også for de som vil ha en drink hjemme og gjøre det enkelt. Og vi spås å samle oss mer i hjemmene i år, fordi det blir dyrere å drikke alkohol på barer og restauranter.
Tequila, gin, irsk whisky og Single Malt Scotch har alle fått økt interesse i 2022 – og spås å øke mer i 2023.

Små bryggerier forblir små

Det er trangere økonomiske tider, og de små bryggeriene sies å forbli små. 

Klimavennlig vin

Trenden rundt økologisk, biodynamisk og naturvin fortsetter også, og Vinmonopolet har tilpasset nettsiden slik at disse er lettere å søke opp nå enn før. Det samme gjelder produktene med lavere sukkerinnhold. Produkter med alternativ emballasje øker også i popularitet. 

Tilbehør

I tillegg til å lage en drink, enten det er mocktail eller coctail, er tilbehøret enda mer viktig i 2023. Som fargerike isbiter, spiselig glitter og topping av ulike frukt og bær. 

Miljøvennlige sugerør

Engangsplast, som plastsugerør, har ikke vært lov å omsette siden juli 2021 (SUP-direktivet). Det har vært mange ulike varianter av papir i test etter det. Nå finnes også sugerør av hvetestrå, bambus, sukkerrør, silikon, glass og stål. Noen er engangs og noen flergangs. 


Kilder: Nielseniq.comStylecaster.comVinmonopolet.no, smaksmagasinet.no